BÖRSEN: UPPGÅNG ATT VÄNTA I ÖPPNINGSHANDELN

2022-09-27 08:31:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda tisdagen i positivt territorium. Bland det flertal bolag som håller kapitalmarknadsdagar och presentationer finns Storskogen och Cloetta. Profilgruppen kan komma under press efter en vinstvarning.

Asienbörserna uppvisade en blandad utveckling på tisdagen med mindre uppgångar i Tokyo, fastlandet i Kina och Taiwan medan indexen i Hongkong och Seoul backade med knappt 1 procent.

USA-börserna stängde nedåt på måndagen. Svagt gick det för energisektorn och flera bankaktier medan kasinooperatörer blev de klara vinnarna. Räknat från Stockholmsbörsens stängning fram till den ordinarie stängningen vid klockan 22.00 sjönk det breda S&P 500 indexet med 0,5 procent.

Med cirka trettio minuter kvar till börsöppning visade terminerna för de ledande Europabörserna på uppgångar. Noteringen för Paris- och Frankfurtbörsen var upp 0,9 respektive 1,2 procent. Förhandeln hos IG indikerade en ökning på 0,6 procent.

Profilgruppen blev efter måndagens börsstängning nästa bolag ut att vinstvarna inför starten på rapportsäsongen för det tredje kvartalet. Bolaget uppger att lägre leveransvolymer samt högre kostnadsnivåer kommer att innebära att underliggande rörelseresultat i det tredje kvartalet 2022 hamnar på en lägre nivå jämfört med 2021.

Jefferies har sänkt sin rekommendation för SKF till underperform från behåll. Riktkursen dras ned till 123 kronor från tidigare 165 kronor.

Etteplan bedömer inte att deras budvillkor om minst 90 procents anslutningsgrad på Semcon kommer att nås då Ratos har lagt ett konkurrerande, högre bud som har accepterats av Semcons största aktieägare JCE Group. Enligt ägardatabasen Holdings kontrollerar JCE Group nästan 26 procent av kapitaltet och rösterna i Semcon.

Blankarfirman Viceroy Research har satt ett nytt motiverat värde för fastighetsbolaget SBB:s B-aktie i ett intervall på 6-8 kronor.

Flerie Invest har avslutat budet på forskningsbolaget Xintela och har då ett innehav i bolaget om cirka 40,7 procent av kapitalet och rösterna.

Mode- och skoföretaget Rizzos styrelse meddelade på måndagskvällen att de bedömer att det egna kapitalet understiger hälften av bolagets aktiekapital och har därför tagit beslutet att upprätta kontrollbalansräkning.

Storskogen håller kapitalmarknadsdag på tisdagen med start klockan 10.00. Inför inledningen av presentationerna passade bolaget på att uppdatera och justera sina kortfristiga prioriteringar. Bland dessa ska Storskogen visa "en kalibrerad förvärvstakt" och sätta "fortsatt fokus på kassaflöde och att bibehålla en stark balansräkning".

Konfektyrbolaget Cloetta har investerarpresentation från klockan 14.00. Styrelsen presenterade en ambition att fortsätta föreslå en stabil utdelning i linje med 2021 på 1 krona per aktie. Cloetta lägger även till 20 miljoner kronor i besparingar till den tidigare kommunicerade årliga ökningen av rörelseresultatet på 160-180 miljoner kronor till 2026.

Acuvi och VNV Global håller också kapitalmarknadsdagar som tar vid från klockan 14.00 respektive klockan 14.30.Direkt-SE