BÖRSEN: UPPÅT MED SINCH I TOPP, OMXS30 +0,9%

2023-01-04 11:56:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen hade vid lunchtid letat sig uppåt och fortsätter därmed den positiva inledningen av börsåret 2023. Handeln var fortsatt tunn. Från årsskiftet är storbolagsindexet OMXS30 upp drygt 3 procent.

Vid cirka 11.50-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,9 procent till nivån 2.108. Aktier för knappt 6 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna steg börserna i Frankfurt och Paris med runt 1,2 procent vardera.

Sinch toppade storbolagsindexet, upp 5 procent medan Boliden återfanns i botten, ned 1,5 procent.

Citi Investment Research har inlett bevakning av Telia med rekommendationen sälj. Riktkursen är satt till 23 kronor för aktien som backade knappt 1 procent till 27:16 kronor.

Oscar Properties rusade för tredje dagen i följd och var upp 29 procent under onsdagen. Vd och grundare Oscar Engelbert har flaggat för 20 procent av kapitalet i fastighetsbolaget Oscar Properties. Han har på kort tid ökat sitt ägande rejält i fastighetsbolaget och i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt sade Oscar Engelbert att aktieköpen är en långsiktigt bra affär men ville inte säga huruvida han planerar att köpa mer.

Sedana Medical avancerade 16 procent efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA beviljat snabbspårsgranskning för utvärdering av isofluran administrerat via Sedaconda ACD-S för sedering av mekaniskt ventilerade patienter inom intensivvård i USA.

Serneke gick upp med 12 procent. Byggbolaget har tecknat ett entreprenadavtal med Intea Bygg för ombyggnation av kriminalvårdsanstalten i Viskan i Ånge kommun värt nästan 0,6 miljarder kronor.

Under morgonen har det trillat in månadsstatistik från börsens båda nätmäklare. Avanza adderade 6.000 kunder i december. Nettoinflödet i december uppgick samtidigt till -470 miljoner kronor.

För Nordnet ökade kundbasen med 7.300 kunder i december, nettosparandet minskade samtidigt med 12,5 procent. Avanza var ned 7 procent medan Nordnet backade lite över 3 procent.

Oljepriset fortsatte nedåt under morgonen, efter en kraftig försvagning på tisdagen. De stora oljebolagen sållade sig till förlorarna på såväl Wall Street som på Stockholmsbörsen under tisdagen. Under onsdagen fortsätter nedgångångarna för oljesektorn. IPC sänktes 7 procent medan Enquest och Africa Oil var ned cirka 3 procent vardera.

Cancerforskningsbolaget Cantargia gick starkt framåt, utan några specifika nyheter, med en uppgång på 19 procent.

Bernstein har höjt rekommendationen för Assa Abloy till outperform från market perform. Aktien höjdes 1 procent till 230:20 kronor, att jämföra med riktkursen som skruvades upp till 302 kronor från 228 kronor.

Diagonal Bio föll 30 procent. Diagnostestbolagets företrädesemission tecknades till totalt 70 procent, där garanterna fick gå in med cirka 40 procent av det ursprungligen äskade beloppet i emissionen.

På samma tema men med en beskedligare nedgång på 3 procent fanns Acarix. Medicinteknikbolaget tillförs cirka 33 miljoner kronor före emissionskostnader i den emission som totalt tecknades för 62 procent av det ursprungliga beloppet. Garanterna fick därmed också gå in och täcka upp, med 10 procent av det ursprungliga beloppet.

Efter börsens stängning på onsdagen väntas Fed-protokollet från mötet i december, vilket investerarna i vanlig ordning brukar granska i detalj för att försöka få ledtrådar om den ekonomiska utvecklingen.


Graf: OMXS30 onsdagen den 4 januari.

image

Källa: InfrontDirekt-SE