BÖRSEN: UPP I TUNN HANDEL, FERRONORDIC RUSAR, OMXS30 +0,8%

2022-12-23 12:14:36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades uppåt i tunn handel dan före dan, då blott ett enda storbolag befann sig på rött territorium vid lunchtid.

Nyhetsflödet var tillika tunt, men it-konsulten Softronic tog upp utrymme efter en vinstvarning som fick aktien på fall.

Vid 12-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 gått upp 0,8 procent till nivån 2.060 och aktier för 3,4 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa stärktes tyska DAX-index med 0,5 procent och Parisbörsens CAC40 handlades upp med 0,2 procent.

Ferronordic klättrade rejält efter det senaste årets kräftgång till följd av skrotade affärer i Ryssland. Återförsäljaren av anläggningsmaskiner har nu avyttrat sin ryska verksamhet till en köpeskilling om motsvarande 1.320 miljoner kronor. För koncernen innebär försäljningen ett kassainflöde om cirka 1.090 miljoner kronor.

Aktien var upp med cirka 40 procent till 72 kronor. Vid årets inledning låg kursen på över 350 kronor.

Värre var det för it-konsulten Softronic, som handlades ned efter en vinstvarning. Softronics resultat under det fjärde kvartalet kommer att väsentligt understiga föregående årsresultat för samma period, till följd av den säkerhetsincident som drabbade it-konsulten i början av december. Aktien sjönk 5,4 procent.

Värmeteknikbolaget Nibe klättrade 2,8 procent efter torsdagskvällens besked om att aktien läggs till i Stockholmsbörsens OMXS30-index den 2 januari.

I storbolagsindexet toppade fastighetsbolaget SBB:s aktie, som fortsatte 3,8 procent. På torsdagen steg kursen med 3,4 procent efter besked om avyttring av aktier i Heba.

Molnkommunikationsbolaget Sinch kvalade in på andra plats i storbolagsindex. Aktien stärktes 3,2 procent. Därefter hittades investmentbolaget Kinnevik 2,2 procent upp.

Endast fordonssäkerhetsbolaget Autoliv målades i rött inom OMXS30-indexet. Kursen var ned med 0,5 procent.

Bioarctics vände upp med 1,8 procent efter att ha fallit tungt i torsdagens handel i spåren av ännu en ifrågasättande tidskriftsartikel kring preparatet lecanemab. På fredagen meddelades att forskningsbolagets partner Eisai har påbörjat inlämning av ansökan för marknadsgodkännande till den kinesiska läkemedelsmyndigheten för lecanemab.

Omsorgsbolaget Ambea gick svagt i börsinledningen, ned 8,1 procent till ungefär 42 kronor. SEB Equities har sänkt Ambea till behåll från köp med neddragen riktkurs till 43 kronor (60).

Humble stärktes drygt 4 procent. Bolaget, som är inriktat på livsmedel och hälsa, meddelade efter börsstängning på torsdagen att det varit i uppköpssamtal under hösten men att diskussionerna avslutats sedan man inte kommit överens om priset.

Diagnostikbolaget Aegirbio rasade 58 procent till 2:07 kronor. Nasdaq Stockholm yrkar på avnotering av aktien.

Bland andra mindre bolag föll Coala Life, som aviserat en företrädesemission, med 42 procent. LL Lucky Games steg i sin tur 10 procent efter besked om en riktad nyemission till NCTK Holdings, som högst kan tillföra knappt 31 miljoner kronor. Rabatten i emissionen blir 4,1 procent jämfört med torsdagens stängningskurs.

Miljöteknikbolaget Swedish Stirling sjönk 41 procent på efter att ha meddelat att det är osannolikt att bolaget och Glencore kommer att nå en överenskommelse om ett produktförsäljningsavtal avseende PWR BLOKS.


Graf: OMXS30 fredagen den 23 december

image

Källa: InfrontDirekt-SE