BÖRSEN: UPP EFTER RYSKT BESKED OM DELRETRÄTT, OMXS30 +1,4%

2022-03-29 17:56:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades högre på tisdagen efter optimism rörande förhandlingarna kring kriget i Ukraina. Ryssland meddelade att landet kraftigt ska minska den militära aktiviteten i norra Ukraina, där Ryssland har haft svårt att göra framsteg. Råvarubolag sjönk emellertid mot strömmen.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 steg 1,4 procent till nivån 2.154. Aktieaffärer för 30 miljarder kronor gjordes på Stockholmsbörsen.

Electrolux återhämtade sig 8 procent och SKF och H&M lyfte 6-7 procent. Alfa Laval steg 4 procent sedan bolaget fått sin största order någonsin, från bryggeriföretaget Golden Brewery.

Lägre råvarupriser bidrog till att gruv- och smältverksföretaget Boliden backade 8 procent. Även stålbolaget SSAB sjönk, med över 4 procent. En vinnare var däremot flygbolaget SAS som avancerade 15 procent. Rysslandsexponerade Ferronordic, som har pressats av Rysslands invasion av Ukraina, klev upp med 20 procent.

Ericsson tappade 1,6 procent. Telekombolaget bedömer att ett konstruktivt samarbete mellan företaget och det amerikanska justitiedepartementet ligger i företagets och aktieägarnas bästa intresse, sade vd Börje Ekholm vid årsstämman där styrelsen som väntat inte beviljades ansvarsfrihet i spåren av korruptionsanklagelserna i Irak.

Bilar var en av de starkaste sektorerna i Europa och i Stockholm var Volvo Cars en av dagens stora vinnare med en uppgång på 13 procent.

Kanada kommer att välja amerikanska Lockheed Martins stridsflygplan F-35 i stället för Saabs Jas 39 Gripen i en affär vars värde uppskattas till 19 miljarder dollar. De flesta bedömare hade räknat med att Lockheed skulle få uppdraget. Saab-aktien sjönk ändå 3 procent.

CTEK och Hemnet pressades efter att storägare minskat sina innehav i de båda bolagen. CTEK:s näst största ägare Altor sålde närmare 12 procent av de utestående aktierna i batteriladdarleverantören till kursen 120 kronor. CTEK svarade med att backa 8 procent till 121 kronor.

I bostadsplattformen Hemnet har General Atlantic sålt 8 miljoner aktier till priset 142 kronor styck. Hemnet-aktien föll 9 procent till 141 kronor.

Bättre gick det för Storskogen som steg 11 procent efter att serieförvärvaren ingått ett bankfacilitetsavtal om 500 miljoner euro. Avtalet ska användas som en back-up-facilitet och för att öka den finansiella flexibiliteten, heter det.

Saniona föll 45 procent efter besked om att bolaget avbryter fas 2-studierna med Tesomet på grund av finansiella begränsningar. Styrelsen har beslutat om en personalnedskärning med 30 procent. Bolaget underströk att beslutet inte har något samband med Tesomets säkerhet eller effekt.

Humble Group klättrade 8 procent efter att ha tecknat ett definitivt villkorat avtal om förvärv av alla aktier i Medica Natumins dotterbolag. Stora delar av köpeskillingen ska säljaren återinvestera i Humble-aktier över marknaden.

Teknikbolaget Kebni gör en företrädesemission av units som kan tillföra drygt 43 miljoner kronor. Teckningsoptionerna i emissionen kan komma att tillföra ytterligare 32 miljoner kronor. Aktien föll 26 procent på First North.

Gruv- och prospekteringsbolaget Eurobattery Minerals har mottagit ytterligare analysresultat från de borrhål som gjordes i fjol inom bolagets spanska Corcelprojekt, men flaggar samtidigt för att covid-19 lett till förseningar. Aktien handlades upp 7 procent.


Graf: OMXX30 tisdagen den 29 mars

image

Källa: InfrontDirekt-SE