BÖRSEN: TYDLIGT NEDÅT MED TILLVÄXTBOLAG I BOTTEN, OMXS30 -1,9%

2022-01-18 13:18:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Utvecklingen var negativ på tisdagens Stockholmsbörs och de flesta sektorer handlades lägre. Många av börsens tillväxtaktier fanns bland de som backade mest.

Mot strömmen gick ett antal aktier som brukar betraktas som defensiva, exempelvis telekom, samt energiaktier som steg med stöd av stigande oljepriser.

Strax efter klockan 13 hade OMXS30 sjunkit 1,9 procent till 2.318 och aktier för 10,9 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. På kontinenten backade även de ledande Europabörserna, men nedgångarna var där måttligare än i Stockholm.

Nedgången var bred bland de mest omsatta storbolagen på OMXS30. Snabbväxare som Sinch och Evolution sjönk med 5,9 respektive 4,5 procent, men även Hexagon gick svagt med en nedgång på drygt 5 procent.

På plus bland storbolagen fanns teleoperatörerna Telia och Tele2, som var upp med 2,4 respektive 1,4 procent. Goldman Sachs har höjt sin rekommendation för Telia till köp från neutral.

Uppgångar syntes inom oljesektorn. Lundin Energy steg 4,4 procent och Enquest höjdes 4,5 procent, medan Africa Oil och Tethys Oil steg med runt 4 procent vardera.

Luxemburgbaserade Neogames har lagt ett bud på igamingbolaget Aspire Global motsvarande ett värde om 4,3 miljarder kronor. Neogames erbjuder sig att köpa hälften av aktierna i Aspire kontant till ett pris på 111 kronor per aktie. För de övriga aktierna erbjuds i stället 0,32 nyemitterade aktier i Neogames för varje Aspire-aktie. Aspire avancerade med 38 procent till 108 kronor.

Inför den stundande rapportsäsongen lämnade Micro Systemation en omvänd vinstvarning där såväl omsättning som rörelseresultat i det fjärde kvartalet enligt bolaget förväntas överstiga marknadens förväntningar. Preliminära siffror visar på en omsättning om cirka 108 miljoner kronor med ett rörelseresultat på cirka 16 miljoner kronor. Aktien belönades med en uppgång på 14 procent.

Pareto har höjt sin rekommendation för Swedbank till köp från behåll medan riktkursen höjdes till 205 från 189 kronor. Bankaktien gick bättre än marknaden i stort med en nedgång på marginella 0,2 procent. Sektorkollegan Handelsbanken var dock bästa bank med en uppgång på 0,4 procent för dagen.

Handelsbanken Capital Markets har höjt Enad Global 7 till köp från tidigare behåll medan riktkursen höjts till 50 från 27 kronor. Aktien stärktes 7,2 procent till 30:40 kronor.

Det digitala magasinsbolaget Readly tappade 6,3 procent. Maria Hedengren avgår som vd för bolaget, efter ett beslut som beskrivs som ett gemensamt fattat av styrelsen och henne själv.

Forskningsbolaget Diamyd Medical har meddelat att ett patent för intralymfatisk injektion av GAD vid autoimmun diabetes kommer att godkännas i Kina och gälla till 2035. Diamyd har sedan tidigare motsvarande patent godkända i Europa, Japan, Ryssland, Australien och Israel med ytterligare länder under behandling. Diamyd steg 3,2 procent.

Seafire köper Dofab för upp till 105 miljoner kronor inklusive en nettokassa på cirka 10 miljoner kronor. Teckningskursen i den riktade emission bolaget aviserade på måndagskvällen blev 33:20 kronor, i linje med stängningskursen samma dag. Aktien klättrade 1,2 procent.

Avtech meddelade på måndagskvällen att flygbolaget Southwest Airlines accepterat en option motsvarande ett avtalsvärde på 16–21 miljoner kronor. Aktien var en vinnare med en uppgång på hela 35 procent.Graf: OMXS30 tisdagen den 18 januari

image

Källa: InfrontDirekt-SE