BÖRSEN: TYDLIG UPPGÅNG MED SINCH I TOPP, OMXS30 +1,1%

2022-12-29 17:43:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen vände uppåt med besked och avslutade torsdagen tydligt på plus efter att ha inlett handelsdagen med nedgångar. Europabörserna, som såg en liknande utveckling som den svenska börsen, fick ytterligare stöd av en positiv öppning på Wall Street.

Vid stängning var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 1,1 procent till nivån 2.075. Aktier för 9,8 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Bland storbolagen på Stockholmsbörsen toppade molntjänstbolaget Sinch och medicinteknikbolaget Getinge OMXS30-indexet med uppgångar om 4,3 respektive 3,7 respektive procent.

I botten av indexet backade gruvbolaget Boliden 0,3 procent som enda OMXS30-bolag på minus.

Den finska regeringen har beviljat Eolus Vinds undersökningstillstånd för bolagets två havsbaserade vindkraftsprojekt, Wellamo och Tuulia i finska Bottenhavet. Tillståndet beskrivs som en "viktig milstolpe i arbetet med etablering av havsbaserad vindkraft i Finland". Eolus-aktien lyfte 5,7 procent.

Hoist Finance var upp 3,8 procent. Erik Selin har ökat sitt innehav i Hoist till 15,5 procent av röster och kapital, motsvarande drygt 13,8 miljoner aktier. Enligt ägardatatjänsten Holdings uppgick hans innehav i slutet av november till 12,5 miljoner aktier.

Filo Mining adderade 3,7 procent och därmed har familjen Lundins prospekteringsbolag stigit över 110 procent hittills i år. Filo del Sol är enligt bolaget potentiellt en av de största kopparfyndigheterna i världen och skulle vara en strategisk tillgång för de stora gruvföretagen, sade vd Jamie Beck i en intervju med Dagens Industri.

Diagnostikbolaget Arocell lyfte 13,1 procent efter besked om att ha fått registreringsbevis från kinesiska myndigheter, vilket innebär att produkten TPS Clia är godkänd för försäljning i landet.

M2 Holding, som styrs av finans- och fastighetsmannen Rutger Arnhult, har minskat innehavet i Wästbygg så att andelen av rösterna nu understiger 50 procent. Efter transaktionen uppgår M2 Holdings ägande i Wästbygg till drygt 46 procent av rösterna. Wästbygg steg 2,7 procent.

Kvalitena har sålt hela sitt innehav i Maha Energy, enligt ett flaggningsmeddelande på onsdagskvällen. Maha Energy steg 2,6 procent medan Stockholmsbörsens största oljebolag, IPC, var ned 2,5 procent i spåren av ett sjunkande oljepris.

H&D Wireless avancerade 1,8 procent efter att ha fått två order till ett sammantaget värde om 1 miljon kronor.

Coegin Pharma sjönk 8,9 procent efter att ha aviserat två kapitalanskaffningar på sammanlagt 25 miljoner kronor.

IT-säkerhetsföretaget Secits företrädesemission på 34 miljoner kronor fick till 35 procent tecknas av emissionsgaranterna. 55 procent av emissionen tecknades med stöd av teckningsrätter medan 10 procent tecknades utan stöd av teckningsrätter. Aktien ökade 12,8 procent.

Tech-bolaget Plexians företrädesemission på 33 miljoner kronor som kommunicerades i oktober tecknades bara till drygt 20 procent och garanterna fick därmed teckna 29 procent, vilket tog den totala teckningsgraden till 50 procent. Aktien backade 14 procent.Graf: OMXS30 torsdagen den 29 december

image


Källa: InfrontDirekt-SE