BÖRSEN: TUNGT FÖR FASTIGHETSSEKTORN, OMXS30 -0,1%

2021-08-23 12:24:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades strax under nollstrecket vid lunchtid på måndagen efter en positiv start på dagen. En handfull rapporter och analytikerutlåtanden rörde om i listorna.

Omkring klockan 12.15 var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,1 procent till nivån 2.359. Aktier för 8,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Boliden steg 2,3 procent bland storbolagen med H&M och Evolution strax bakom med uppgångar på 1,3 respektive 0,9 procent. I botten var SCA ned 1,3 procent medan Astra Zeneca och Hexagon backade 0,8 procent vardera.

It-konsulten Novotek ökade resultatet efter skatt till 12,6 miljoner kronor (6,7) och omsättningen steg till 109 miljoner kronor (76,9). Marknaden belönade rapporten med att handla upp aktien 7,8 procent.

Bland förra veckans rapportvinnare föll Hemnet tillbaka 9 procent från fredagens uppgång på 28 procent. Mekonomen adderade i stället 4,7 procent till rapportdagens 15 procent. Bilservicebolaget fick stöd av en rekommendationshöjning från SEB till köp från behåll med höjd riktkurs 200 kronor (165). Även Kepler Cheuvreux och Nordea har höjt riktkurserna för Mekonomen.

Börsnykomlingen Arla Plast fanns med högt upp på huvudlistan. Börsveckan menade i det senaste numret att värderingen är lockande och har satt köpråd på kursnivåer runt 50 kronor. Aktien steg 7,6 procent till 53:80 kronor. Även Byggpartner och Svedbergs tilldelades köprekommendationer och var upp 7,9 procent respektive 4,5 procent.

Skistar fick en köprekommendation av Dagens industri och aktien reagerade med en uppgång på 7,5 procent. Tidningen menar dock att det finns en bubbeltendens i fastighetssektorn efter sommarens rusning och sektorn presterade överlag svagt. Hufvudstaden kom med en rapport som var något bättre än analytikernas förväntan. Aktien förlorade dock 4 procent.

Affärsvärlden å sin sida har tittat närmare på Leo Vegas och Raketech, som steg 2,9 respektive 4,8 procent efter tidningens köprekommendation.

Corem gick mot strömmen i sektorn och steg 1,4 procent till 25:20 kronor. Carnegie har inlett bevakning med köpråd och riktkurs 30 kronor.

Ögonsensorföretaget Tobii, som föll på börsen i fredags efter att ha redovisat lägre omsättning och större förlust under det gångna kvartalet, vände upp 7 procent i inledningshandeln men föll tillbaka och var vid lunchtid upp omkring 2. Carnegie tror på en starkare avslutning på året och har höjt aktien till köp, från behåll.

Spotlight-noterade Bioextrax, verksamt inom industriell bioteknik, rusade 130 procent efter morgonens besked om ett 25-årigt licensavtal med en USA-baserad producent.

Det finländska gamingbolaget Nitro Games, som har två starka veckor bakom sig på First North i Stockholm, föll 11 procent efter ett andra kvartal med minskad omsättning och resultat.

Movebybike som haft det tufft sedan premiären på Spotlight i juni steg 16 procent efter besked om ett samarbete med logistikbolaget Budbee.Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 den 23 augusti

image

Källa: InfrontDirekt-SE