BÖRSEN: TILLVÄXTORIENTERAT UNDER PRESS, OMXS30 -0,7%

2023-02-06 09:51:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen sjönk i måndagens inledande handel, i likhet med de ledande Europaindexen. Ett fortsatt högre ränteläge, efter fredagens amerikanska jobbrapport, bidrog till en dämpad riskaptit samtidigt som spänningarna ökat mellan USA och Kina efter nedskjutningen av en misstänkt kinesisk spionballong.

Vid 9.45-tiden hade det svenska storbolagsindexet backat 0,7 procent till nivån 2.279. Ute i Europa var tyska DAX-indexet och Parisbörsens CAC40 ned kring 0,6-0,8 procent.

Inom storbolagsindexet återfanns räntekänsliga tillväxtpapper bland förlorarna. Molnkommunikationsbolaget Sinch var ned 2,9 procent och livekasinounderleverantören Evolution backade 1,3 procent. Mest sjönk dock Kinnevik, som försvagades 3,0 procent. Danske Bank har nedgraderat Kinnevik till sälj (behåll).

Skanska har på morgonen aviserat ytterligare en USA-order till ett värde om 830 miljoner kronor. Flera analyshus har också dragit upp sina riktkurser för byggbolagsaktien, som var upp 0,4 procent. Även de defensiva teleoperatörerna Tele2 och Telia handlades till plus.

Better Collective stärktes 6,7 procent, efter att ha släppt preliminära siffror för det fjärde kvartalet. Det danska affiliatebolagets justerade ebitda-resultat ökade 115 procent till 35,2 miljoner euro och den organiska tillväxten uppgick till 44 procent. För helåret 2022 blev den organiska tillväxten därmed 34 procent, att jämföra med bolagets tidigare prognos som låg på en organisk tillväxt i intervallet 20-30 procent.

Marknadsundersökningsföretaget Cint, som rasade med 49 procent i fredags efter det negativa omsättningsbeskedet, fortsatte ned med 3,9 procent. SEB, Carnegie och Nordea har dragit ned aktien till behåll (köp).

Flera andra rekommendationsförändringar satte också spår. Electrolux och Industrivärden, som båda har nedgraderats till behåll från köp av Pareto, gick ned 1,7 respektive 1,1 procent.

Assa Abloy har nedgraderats till underperform (neutral) av Bank of America Securities och aktien backade 0,9 procent.

Addnode var ned 2,8 procent, tyngt av att Handelsbanken Capital Markets sänkt sin kortsiktiga rekommendation, på tre månaders sikt, för it-företaget till behåll från köp.

Eyetrackingbolaget Tobii stärktes 0,3 procent, efter en köprekommendation i Affärsvärlden. Börsveckan ser i sin tur köpläge i BHG, vars aktie var upp 5,4 procent.

Axfood handlades upp 2,3 procent till 253:60 kronor. Dagens Industri ser Axfood som en långsiktigt intressant aktie som mycket väl kan vända upp till 280 kronor på ett års sikt.


Graf över OMXS30 måndagen den 6 februari:

image

Källa: InfrontDirekt-SE