STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades uppåt på onsdagen, i takt med att räntor sjönk till följd av signaler om försvagningar i realekonomin från inköpschefsindex. I takt med det premierades kredithungriga storbolag med tillväxtfokus såsom Kinnevik och Sinch.
Vid stängning hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stigit med 0,6 procent till nivån 2.110, blott en tiondels procentenhet under dagshögstanivån. Aktier för måttliga 14,6 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen i sin helhet. Ute i Europa var Frankfurtbörsens DAX-index upp med 0,1 procent medan franska CAC40 steg 0,3 procent. Kronan förstärktes mot så väl euron som dollarn.
Investerare fortsatte bevaka utvecklingen i världens näst största ekonomi, Kina, där tilltagande virusspridning noterats. Den illavarslande ökningen har lett till alltmer dämpade förhoppningar om att de indikationer som getts om att en lättnad av landets nolltoleranspolicy är på väg ska materialiseras.
För dagen var det dock sjunkande räntor som tog huvudrollen i så väl USA som Europa och lyfte börshumöret. Svaga amerikanska inköpschefsindex (PMI) publicerades och tolkades som en möjlig faktor som kan späda på förväntningarna om en långsammare räntehöjningstakt från den amerikanska centralbanken Federal Reserve framgent.
Räntebesked från svenskt håll kommer på torsdagen klockan 9.30 och förväntningarna är en ny rejäl höjning, den här gången med 0,75 procentenheter, till 2,5 procent. USA håller samtidigt helgstängt på finansmarknaderna för tacksägelsedagen.
Under onsdagsmorgonen utkom också en flod av inköpschefsindex från EMU-områdets ekonomier samt Storbritannien. Nivåerna var lägre än i oktober men ändå överlag högre än väntat. PMI:erna var en bit under 50-nivån som indikerar tillväxt.
Investerare med jämförbart mer riskfyllda och volatila aktier inom tillväxtkategorin i portföljen premierades generellt av onsdagens räntenedgång. Bland storbolagen på Stockholmsbörsen uppvisade det tillväxtbolagsägande investmentbolaget Kinnevik starkast utveckling av samtliga. Aktien steg 4,2 procent. Molnkommunikationsbolaget Sinch fortsatte i sin tur 3,6 procent upp efter en tisdag då kursen steg 1,7 procent.
Banken Nordea fanns också med i tätskiktet, trots räntenedgången, med en uppgång på 2,3 procent.
I botten av OMXS30 skvalpade fordonssäkerhetsbolaget Autoliv jämte fastighetsbolaget SBB med nedgångar på 0,8 procent vardera. Teleoperatören Telia fanns som trea från slutet med en slutnotering 0,6 procent ned.
Affiliatebolaget Catena Media klättrade 9,1 procent sedan ett pressmeddelandet skickats ut om sportbetting-lansering i den amerikanska delstaten Maryland. Ytterligare lanseringar i USA finns på kö inför 2023, enligt bolaget.
Humble, verksamt inom hälso- och miljövänliga konsumentvaror, tappade 13 procent efter att ha släppt delårsrapport. Tredje kvartalet kännetecknades av organisk tillväxt och ökande efterfrågan, men effekterna av skiftande energipriser, hög inflation, prisökningar och utmaningar inom logistik har påverkat bruttomarginalen negativt.
Acucorts aktie klättrade 12 procent. Det Spotlight-noterade forskningsbolaget har tecknat ett kommersiellt avtal med biofarmabolaget Kamada för läkemedlet Zeqmelit på den israeliska marknaden.
Mest på hela börsen steg diagnostikbolaget Boule Diagnostics, med ett kurshopp på 25 procent. Någon verksamhetsrelaterad nyhet stod inte att hitta i flödet. På tisdagsförmiddagen framgick att nye styrelseledamoten Emil Hjalmarsson, som är portföljförvaltare i storägaren Grenspecialisten, köpt sin första egna aktiepost i bolaget. Informationen fick ingen direkt påverkan på tisdagen, då aktien i stället var ned knappt 3 procent i tunn handel.
Graf: OMXS30 onsdagen den 23 november
Källa: Infront