BÖRSEN: TERMINER VISAR VISS UPPGÅNG, SINCH KOMMIT MED RAPPORT

2022-11-02 08:33:58

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg ut att inleda onsdagens handel högre, och därmed fortsätta från gårdagens, om än något blygsamma, uppställ. På rapportfronten har bland andra Sinch, Novo Nordisk och Meko bekänt färg för det tredje kvartalet under morgonkvisten. Känt har det blivit att gamingbolaget Embracer lägger ner spelstudio i Onoma.

Marknaden inväntar "utan tvekan" kvällens Fed-besked där marknad och ekonomer är överens om att det blir ytterligare en höjning med 75 räntepunkter men därefter är fältet mer öppet, skriver SEB i ett morgonbrev.

"Signaler inför decembermötet blir av stort intresse när inflationsbekämpning ska vägas mot den allmänna ekonomiska utvecklingen".

I USA stängde de ledande indexen på minus på tisdagen. S&P 500 retirerade 0,4 procent och räknat från Stockholmsbörsens motsvarade detta en oförändrad nivå. Det tekniktunga Nasdaq-indexet backade samtidigt kring procenten.

Vid 8.30-tiden hade den tyska DAX-terminen stigit 0,3 procent och CAC40-terminen i Paris med 0,4 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en uppgång i samma härad för den svenska öppningshandeln.

Börshumöret i Asien var åt det optimistiska hållet under onsdagsmorgonen med stark prestation från Hongkongs Hang Seng-index som steg 2,4 procent. I Fastlandskina lyfte Shanghaibörsen 1,4 procent medan mindre nedgångar sågs i Japan.

Väl hemma i Sverige damp det ned en handfull bolagsrapporter inför handelsstart.

Sinch siffror för det tredje kvartalet kom in i linje med de preliminära besked som bolaget meddelat om inför rapporten – det vill säga en omsättning på 7.196 miljoner kronor, ett bruttoresultat om 2.361 miljoner kronor och ett justerat ebitda-resultatet på 901 miljoner kronor. Bolaget hade en organisk tillväxt i bruttoresultatet på 8 procent under perioden, vilket var en förbättring jämfört med andra kvartalets underliggande siffra på -4 procent.

Köksbolaget Nobias kvartalssiffror kom också in i nivå med de preliminära. Rörelseresultatet var 78 miljoner kronor medan omsättningen kom in på 3.480 miljoner kronor.

Bilservicebolaget Meko, som tidigare hette Mekonomen, hade ett rörelseresultat på 235 miljoner kronor för det tredje kvartalet, vilket var lägre än de 255 miljoner kronor som redovisades för motsvarande period i fjol. Omsättningen steg samtidigt med 23 procent för jämförbara termer, varav organisk tillväxt var 4 procent.


Det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisks rapport slog analytikerförväntningarna, enligt en sammanställning av S&P Global Market Intelligence, på både omsättnings- och rörelseresultatnivå. Novo Nordisk höjer även sina prognoser för helåret 2022 både vad avser försäljning samt rörelseresultat.

Danska vindkraftsbolaget Vestas hade kvartalsintäkter som var klart lägre än för motsvarande period i fjol, vilket också gällde för resultatet. Sänkta helårsprognoser kablades ut.

Från danskt håll kom även fraktkonglomeratet Maersks redovisade högre siffror på bred front under det tredje kvartalet i förhållande till utfallet för motsvarande period i fjol.

Batteriladdleverantören CTEK rapporterade högre omsättning och rörelseresultat för det tredje kvartalet. Bolaget spår att det fjärde kvartalets nettoomsättning kommer att vara i linje med årets tredje kvartal, men med något lägre marginaler givet en förändrad produktmix.

Gamingbolaget Embracer lägger ner spelstudion Onoma i kanadensiska Montreal för att i stället fokusera på sina utvecklingsstudior Crystal Dynamics och Eidos Montreal. Ungefär 200 personer påverkas av nedläggningen.


Rekommendationer:

* SEB Equities har sänkt sin rekommendation för Paradox till behåll från köp.Direkt-SE