BÖRSEN: TERMINER PEKAR UPPÅT, H&M:S RESULTAT BÄTTRE ÄN VÄNTAT

2021-07-01 08:39:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda det andra halvåret uppåt på torsdagen. Klädbolaget H&M har öppnat sina böcker och redovisat ett resultat för det andra kvartalet, som blev bättre än väntat.

Kursrörelserna på Asienbörserna noterades på torsdagsmorgonen i en huvudsakligen negativ riktning, framkallat av virusoro och en lägre aktivitet än väntat i tillverkningsindustrin.

Börserna på Wall Street avslutade första halvåret blandat på onsdagen. Dow Jones industriindex steg 0,6 procent, och breda S&P 500 var upp 0,1 procent. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex sjönk däremot 0,2 procent.

Vid 8:30-tiden indikerade terminshandeln för de ledande Europabörserna en positiv handelsstart. Terminen för tyska DAX-index var upp 0,4 procent medan terminen för Parisbörsen indikerade en uppgång på 0,6 procent. Förhandeln hos IG Markets pekade mot en grön öppning för storbolagsindexet OMXS30, med ett avancemang på 0,4 procent.

H&M:s redovisade ett rörelseresultat på 3.852 miljoner kronor för det andra kvartalet (mars-maj) i det brutna räkenskapsåret 2020/2021. Analytiker hade i genomsnitt väntat sig ett rörelseresultat på 3.642 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning. Bruttomarginalen blev 53,9 procent, jämfört med förväntade 53,6 procent.

Försäljning under perioden 1-28 juni ökade med 25 procent i lokala valutor jämfört med motsvarande period året innan. Den påverkas fortfarande negativt av minskad kundtrafik i fysiska butiker på grund av fortsatta restriktioner och butiksstängningar. Cirka 95 butiker är i dagsläget fortsatt tillfälligt stängda. Onlineförsäljning ökade med 40 procent i lokala valutor under det andra kvartalet.

Ett annat klädbolag som rapporterade var RNB, Retail And Brands, som redovisade ett resultat efter skatt för kvarvarande verksamhet på -27 miljoner kronor (-106) för det tredje kvartalet (mars-maj) i det brutna räkenskapsåret 2020/2021.

Bland bolagsnyheter har Fortum sålt sitt innehav, motsvarande en ägarandel om 50 procent, i Stockholm Exergi till ett konsortium av pensionsförvaltare för omkring 29,5 miljarder kronor.

Bactiguard har fått den första så kallade milstolpsbetalningen, 1 miljon dollar, från Zimmer Biomet efter ett EU-godkännande och marknadslansering av Bactiguard-belagda traumaimplantat.


Fastighetsbolaget Heimstaden, vars preferensaktie är noterad på handelsplattformen Nasdaq First North, har via dotterbolaget Heimstaden Bostad köpt 1.732 bostäder i Tyskland för 1,9 miljarder kronor.

Skanska har tecknat avtal med Base Property om att bygga ett kontorshus i Stavanger, Norge. Kontraktet är värt cirka 480 miljoner kronor.

Småsatellitbolaget AAC Clyde Space har slutit ett avtal värt cirka 100 miljoner kronor för att leverera högupplöst, multiband, hyperspektral data från rymden till det kanadensiska jordobservations-företaget Wyvern.

På rekommendationsfronten har SEB Equities sänkt Dustin till behåll från tidigare köp. Riktkursen på 120 kronor upprepas. Aktien stängde på 113 på onsdagen.Direkt-SE