BÖRSEN: TERMINER PEKAR NED INFÖR ÖPPNINGEN

2022-08-29 08:31:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg före öppning på måndagsmorgonen ut att inleda veckan med sjunkande noteringar.

New York-börserna föll på fredagskvällen, Asien har backat under måndagsmorgonen och USA-räntorna har stigit efter Fed-chefen Jerome Powells tal i fredags.

Strax före klockan 8.30 indikerade handeln vid IG en öppning nedåt för Stockholmsbörsen. Terminer för tyska DAX och franska CAC 40 var samtidigt ned 1,2 respektive 1,4 procent.

New York-börserna stängde i fredags kväll kraftigt nedåt och i närheten av dagslägsta, sedan Fed-chefen Jerome Powell vid ett tal i Jackson Hole sagt att en minskning av inflationen sannolikt kommer att kräva en längre period med tillväxt under trenden. S&P 500 slutade dagen 3,4 procent ned och räknat efter Stockholmsbörsens stängning i fredags blev det en nedgång med 1,4 procent. Nasdaqs kompositindex backade 3,9 procent.

Även Asienbörserna har överlag sjunkit under måndagsmorgonen. Nikkei 225 i Tokyo var svagast med en nedgång på 2,6 procent medan Hang Seng i Hongkong backade en knapp procent.

Astra Zeneca har vid en kongress presenterat studiedata för Farxiga, som visat sig minska risken för hjärt/kärl-relaterad död och försämring hos patienter med hjärtsvikt.

OX2 har sålt en andel i ett havsbaserat vindkraftsprojekt och bolagets första betalning är 610 miljoner kronor. Rörelseresultatet 2022 väntas uppgå till strax över 1 miljard kronor, enligt bolaget.

Raysearch har för det andra kvartalet redovisat ett rörelseresultat på -19,5 miljoner kronor och en nettoomsättning på 160 miljoner kronor, vilket i båda fallen var i linje med motsvarande period i fjol.

H&M har fått en sänkt rekommendation av Danske Bank som tar ned aktien till behåll från tidigare köp. Riktkursen för aktien, som stängde på 111:18 kronor i fredags, har sänkts till 123 från tidigare 160 kronor.

Nolato har köprekommenderats i Dagens Industri, som anser att aktien är lågt värderad och att bolagets medicinteknikverksamhet är långsiktigt intressant och växer bra.

Studentbostäder har fått sänkt rekommendation till behåll från tidigare köp av Pareto. Riktkursen har sänkts till 6 från 13 kronor för aktien som stängde på 5:20 kronor i fredags.

Börsveckan rekommenderar i sitt senaste nummer köp av aktier i Synsam, Indutrade, Boozt, Byggmax och ser fortsatt uppsida i Truecaller.Direkt-SE