BÖRSEN: TERMINER KRING NOLL, H&M I FOKUS EFTER INDITEX-SIFFROR

2021-06-09 08:38:53

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att öppna kring nollstrecket, med viss dragning uppåt, på onsdagen och liknande indikationer noterades för de ledande Europabörserna.

I morgonens relativt tunna nyhetsflöde stack Creades etablering av ett Spac-bolag ut tillsammans med försäljningssiffror från H&M:s sektorkollega Inditex.

Vid 8.30-tiden indikerade förhandeln hos IG-Markets en uppgång på 0,1 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Ute i Europa var terminen för tyska DAX-index oförändrad och Parisbörsens index CAC40 var upp 0,1 procent.

På tisdagen bjöd de amerikanska börserna på en blandad utveckling. Dow Jones sjönk 0,1 procent, S&P 500 var oförändrat medan tekniktunga Nasdaq däremot steg 0,3 procent.

Asiatiska börser gick också åt olika håll på onsdagen. I fokus stod kinesisk statistik för producent- och konsumentpriser. Hongkong och Tokyo var något ned medan kinesiska index däremot steg.

H&M:s branschkollega spanska Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara, rapporterade på morgonen ett högre resultat än väntat för det första kvartalet (februari-april). Inditex visade också en försäljningsökning i lokala valutor på 102 procent för perioden 1 maj till 6 juni, jämfört med motsvarande period 2020. Jämfört med motsvarande period 2019 steg försäljningen 1 maj till 6 juni med 5 procent. Nästa vecka kommer H&M med försäljningssiffror för sitt senaste kvartal som sträcker sig till och med maj.

Investmentbolaget Creades ska etablera en så kallad Spac på Nasdaq Stockholm och avser att investera 375 miljoner kronor i egenskap av sponsor. Avsikten är att Creaspacs aktier ska noteras i Stockholm och ta in kapital uppgående till cirka 2,5 miljarder kronor och inom 36 månader därefter förvärva ett onoterat bolag.

Oscar Properties har presenterat nya finansiella och operativa mål, där bolaget bland annat siktar på att öka fastighetsvärdet upp till 10 miljarder kronor inom en 3-årsperiod.

Priset i Nordic Capitals försäljning av 10 miljoner aktier i Intrum, som meddelades på tisdagen, blev 272 kronor per aktie. Intrum stängde på 291:50 kronor på tisdagen.

Vidare har SR Ekot rapporterat om att Avanza-kunder som har ansökt om lån har fått olika uppgifter skickade till Facebook. Läckan ska ha pågått i ett och ett halvt år.

Byggmax vd Mattias Ankarberg uppger i en intervju med DI att en ny normalnivå för byggvarukedjans bruttomarginal ligger på ungefär 32 procent, givet att råvaruprisförändringar inte ställer till det. Historiskt har Byggmax bruttomarginal legat kring 30,5 procent.

Green Landscaping Groups teckningskurs blev 81:00 kronor i den riktade nyemission om cirka 150 miljoner kronor, som aviserades strax efter börsstängning på tisdagen. Teckningskursen motsvarar en rabatt om cirka 1,5 procent jämfört med stängningskursen den 8 juni.

På onsdagen är det premiär på First North för Savelend. Nyemissionen på 47 miljoner kronor med teckningskurs 7:50 kronor inför noteringen tecknades till 682 procent. Premiär är det även för Sozap som inför noteringen på NGM gjorde en nyemission på 26 miljoner kronor med teckningskurs 16 kronor som tecknades till 794 procent. På Spotligth ringer Redsense Medical-avknoppningen Odinwell i klockan. Inför noteringen gjorde bolaget en företrädesemission på 30 miljoner kronor som tecknades till 122 procent med teckningskurs 5 kronor per aktie.Direkt-SE