BÖRSEN: TERMINER INDIKERAR NEDGÅNG I ÖPPNING

2022-08-22 08:39:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas gå ned något när veckans handel inleds och liknande indikationer märktes på måndagsmorgonen för de ledande Europabörserna. Asienbörserna utvecklades blandat medan oljan har sjunkit tillbaka på förväntningar om dämpad efterfrågan.

Morgonens nyhetsflöde har varit tunt och bestått av ett vd-byte i Intrum samt en rad mindre bolagsrapporter.

Strax efter klockan 8.30 noterades den tyska DAX-terminen ned närmare 0,8 procent och Paris CAC40-terminen var på minus 0,7 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en viss nedgång i den svenska öppningshandeln.

Fredagens USA-börser visade en negativ utveckling, under ökad oro för fortsatt aggressiva räntehöjningar. Dow Jones gick ned 0,9 procent och Nasdaqs kompositindex sjönk 2,0 procent. Det bredare S&P 500 försvagades 1,3 procent till 4.228, vilket var en oförändrad nivå räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Asienbörserna rörde sig åt skilda håll på måndagen. På Tokyobörsen sänktes Nikkei 225 index med cirka en halv procent medan fastlandsbörserna i Kina pekade uppåt. I Hongkong noterades en oregelbunden kursrörelse.

Dollarn stärktes samtidigt som investerarna oroade sig över den globala tillväxten då de flesta centralbanker höjer sina räntor. I Kina sänktes yuanen till en ny 23-månaders lägstanivå, pressad av oro för den inhemska ekonomin.

På bolagsfronten har styrelsen för Intrum meddelat att den nått en överenskommelse med Anders Engdahl, som innebär att han lämnar rollen som vd och koncernchef med omedelbar verkan. Styrelsen har utsett styrelseledamoten Andrés Rubio till tillförordnad vd och koncernchef.

Inzile har utsett styrelseledamot Enrique Banuelos till ny styrelseordförande efter att den tidigare ordförande Håkan Örtenholm lämnat styrelsen på egen begäran.

Annars har fintech-bolaget Savelend redovisat ett rörelseresultat på -12,0 miljoner kronor för det andra kvartalet 2022 (-12,9). Nettoomsättningen uppgick till 35 miljoner kronor (21,1). Omsättningen ska ses mot att bolaget under andra kvartalet 2021 påverkades av en större försäljning av engångskaraktär om cirka 0,9 miljoner kronor, skriver bolaget i sin delårsrapport.

Finländska gamingbolaget Nitro Games, som är listat på First North i Stockholm, har redovisat en omsättning på 1,4 miljoner euro (0,3) för det andra kvartalet 2022.

På rekommendationsfronten kan noteras att Dagens Industri rekommenderar köp i installations- och servicebolaget Bravida, som tidningen kallar en missförstådd pengamaskin.

Hemautomationsbolaget Plejd har i sin tur fått en köprekommendation av Affärsvärlden.

Börsveckan har öppnat upp från sommaruppehållet med flera analyser och köpråd; Note, Bahnhof, Rovio, Alligo, Betsson, Europris och Orkla.Direkt-SE