BÖRSEN: TELE2 BACKAR PÅ RAPPORT, OMXS30 -0,5%

2023-01-31 12:51:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En rapporttung tisdag innebar en lätt nedgång för Stockholmsbörsen. Ett visst stöd kom från ett kinesiskt inköpschefsindex som återhämtade sig i januari, medan svag utveckling på Wall Street kvällen före tyngde i den andra vågskålen.

Storbolagsindexet OMXS30 var omkring klockan 12.45 ned 0,5 procent till 2.189 och aktier för 9 miljarder kronor var samtidigt omsatta på Stockholmsbörsen.

Swedbank var ett av de starkare rapportbolagen med en uppgång på 2,6 procent. Rörelsevinsten för fjärde kvartalet på 8,6 miljarder kronor överträffade analytikernas förväntningar med 13 procent. Räntenettot på 10,9 miljarder kronor var 15 procent över förväntan, med stöd av högre inlåningsmarginaler till följd av stigande marknadsräntor.

Teleoperatören Tele2 föll 4,5 procent. Bolaget guidade för en lägre vinsttillväxt framöver, och viss analytikerförväntan om extrautdelning kom också på skam. Pareto pekade på att kassaflödet var under förväntan. Det underliggande ebitda-al-resultatet på 2,5 miljarder kronor i kvartalet var samtidigt 2 procent högre än väntat enligt Infronts sammanställning.

Bland övriga bolag inom OMXS30 återhämtade sig molnkommunikationsbolaget Sinch med 3,9 procent efter måndagens 12-procentiga fall.

NCC:s rörelseresultat var starkare än vad analytikerna räknat med och byggbolagets vd Tomas Carlsson beskrev det för Nyhetsbyrån Direkt som en stabil avslutning på ett mer blandat år. Aktien var trots detta ned 0,5 procent.

Nätmäklaren Nordnet redovisade en rörelsevinst på 623 miljoner kronor för fjärde kvartalet, vilket var något över förväntan. Bolaget uppdaterade samtidigt sina finansiella mål och sänkte målet för kundtillväxten. Aktien sjönk 1,6 procent.

Ett annat rapportbolag var skogsföretaget Holmen, vars kvartalssiffror var något ljusare än väntat. Bolaget slog också till med en extrautdelning. Aktien tappade trots detta 4 procent.

I samma sektor visade Stora Enso upp blandade siffror och presenterade en prognos om lägre operativt rörelseresultat i år. Aktien backade 4,3 procent.

Electrolux Professional, som säljer vitvaror för professionell användning, föll 8,6 procent efter att ha kommit med delårssiffror som var något under förväntan.

Hemnets största ägare, General Atlantic, har sålt hela sitt innehav på nära 17 procent av aktierna i bostadssajten. Aktien handlades ned 2,3 procent.

W5 Solutions köper företaget Arcqor för initialt 65 miljoner kronor. Försvarsbolaget räknar med att förvärvet innebär betydande synergier, särskilt på området strömförsörjning. W5 Solutions var upp 2,4 procent.

Revolutionrace, som säljer egenutvecklade friluftskläder på nätet, lyfte 8,3 procent efter att ha ökat omsättningen med 24 procent i lokala valutor medan rörelseresultatet tappade 10 procent.

Byggmax var ett av dagens sämsta rapportbolag och backade 14 procent. Byggvarukedjan hade en jämförbar försäljningsutveckling på -15 procent i fjärde kvartalet. Ebita-resultatet vände från vinst- till förlust och bolaget avstår från utdelning, givet den svårbedömda efterfrågan för större renoveringsprojekt och många möjligheter till tilläggsförvärv.

Epirocs rapport var i mångt och mycket i linje med förväntningarna. Verkstadsbolaget väntar sig att den underliggande efterfrågan, både på utrustning och eftermarknad, kommer att ligga kvar på en hög nivå på kort sikt. Aktien var ned 1,9 procent.

Bland dagens rekommendationer noteras att Elekta steg 0,9 procent med stöd av en köprekommendation från Nordea, medan Autoliv tappade 1 procent sedan samma analyshus sänkt sin rekommendation för aktien till sälj med motiveringen att man inte tror på Autolivs tillväxtprognos för 2023.


OMXS30 tisdagen den 31 januari

image

Källa: InfrontDirekt-SE