BÖRSEN: SVAGT UPPÅT MED ASTRA ZENECA MOT STRÖMMEN, OMXS30 +0,3%

2022-08-03 12:38:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen hade vid lunchtid på onsdagen vänt upp mot positiv mark efter en relativt stillsam inledning.

Omkring 12.30-tiden hade OMXS30 stigit med 0,3 procent till 2.000 och aktier för drygt 4,5 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen.

På de ledande europeiska börserna var riskviljan ungefär på samma nivå. DAX-indexet i Frankfurt handlades upp 0,3 procent medan Parisbörsen var upp 0,2 procent samtidigt som Londonbörsen var oförändrad.

Bland de svenska storbolagen var SBB och Sinch tydligast upp på plus 5,0 respektive 4,3 procent. Astra Zeneca och Telia var i stället ned 1,9 respektive 1,2 procent.

Sektorsvis sågs flera bankaktier gå starkare än index då SEB, Swedbank och Nordea alla var upp runt enprocentsstrecket.

Volvo meddelade på morgonen om en påbörjad process att etablera en fabrik för storskalig serieproduktion av battericeller i Sverige, för att möta den växande efterfrågan på elektriska tunga lastbilar och maskiner.

"Redan i dag ser vi en stor efterfrågan från våra kunder på våra elektriska erbjudanden och vi har en ambition att minst 35 procent av de produkter vi säljer ska vara elektriska vid 2030. Detta kommer att kräva stora volymer av batterier med hög prestanda, tillverkade med fossilfri energi, och det är ett naturligt steg för oss att inkludera batteriproduktion i vårt framtida industriella system", sade vd Martin Lundstedt i en kommentar.

Volvo-aktien steg 0,6 procent.

Samtidigt handlades Volvo Cars strax under nollstrecket. På morgonen publicerade biltillverkaren de globala försäljningssiffrorna för julimånaden som visade en nedgång på 22 procent jämfört med samma månad i fjol.

"Julis försäljning fortsatte att påverkas av en ansträngd leverantörskedja som följt med från tidigare månader kopplat till covid-relaterade nedstängningar i Kina. Detta påverkade särskilt leveranserna av Recharge-bilar under månaden och förväntas fortsätta att påverka försäljningen under innevarande kvartal", stod det i pressmeddelandet.

Catena Media har tecknat sitt första viktiga medieavtal i USA om leverans av onlinekasino och sportvadhållningsinnehåll. Det fleråriga avtalet har ingåtts med Advance Local, som är ägare till NJ.com. Aktien steg 3,6 procent.

SAS lämnar inom kort in finansiella handlingar för flygbolaget och dess dotterbolag som omfattas av den frivilliga konkursprocessen Chapter 11 i USA. Enligt dessa handlingar hade flygbolaget vid utgången av juni likvida medel om knappt 7,8 miljarder kronor. SAS-aktien steg 0,8 procent.Graf: OMXS30 onsdagen den 3 augusti

image

Källa: InfrontDirekt-SE