BÖRSEN: SVAGT NED, RAPPORTAKTUELLA SECTRA STIGER, OMXS30 -0,1%

2021-09-03 09:55:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter att Stockholmsbörsen inledningsvis inlett fredagens handel uppåt vände trenden snabbt och efter en cirka timmes handel målades det i stället rött, om än hyfsat marginellt. Rapportaktuella Sectra steg efter att ha kommit med delårsrapport, medan Volvo stärktes efter starkare orderingångssiffror på tunga lastbilar avseende den nordamerikanska marknaden från ACT Research.

Vid klockan 9.45 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,1 procent. Aktier för 5,3 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen i sin helhet. På kontinenten sågs tyska DAX upp 0,1 procent medan franska CAC 40 i stället retirerade 0,3 procent.

Bland morgonens vinnare inom storbolagsindexet sågs SKF som av HSBC fått höjd rekommendation till köp från behåll med uppreviderad riktkurs till 260 kronor (240). Aktien stärktes 2,4 procent till 221 kronor.

Bättre gick det även för Volvo efter att siffror från ACT Research kablats ut. Orderingången på tunga lastbilar, Class 8, i Nordamerika uppgick preliminärt till 36.900 enheter i augusti, och för lastbilar i segmentet Class 5-7 ökade orderingången till 31.900 enheter. ACT pekar på att båda siffror är de högsta på fem månader, men flaggar också för att störningar i leveranskedjan som började med, men inte bara handlar om halvledare, kan göra att produktionsutmaningar påverkar order negativt. Volvo har en större försäljningsandel i Nordamerika. Aktien var upp 0,7 procent.

Bland storbankerna sågs både ned- och uppgångar. SEB stack dock ut med ett avancemang om 0,6 procent. Banken har fått höjd rekommendation till övervikt (undervikt) av Barclays samt uppskruvad riktkurs.

Tungt var det för Assa Abloy som troligen tyngdes av att HSBC dragit ned rekommendationen för låsbolaget till minska från behåll. Aktien sjönk 2,2 procent.

Evolution, som stängde upp 3 procent på torsdagen, föll tillbaka omkring 1,2 procent.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra hade ett resultat efter skatt på 73,1 miljoner kronor för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2021/2022 (16,8). Nettoomsättningen kom in klart högre än jämfört med motsvarande period i fjol, medan orderingången i stället sjönk. Marknaden svarade med att handla upp aktien 7,9 procent.

Aktien i specialistläkemedelsbolaget Sobi steg 1,3 procent till 244:20 kronor. På torsdagen blev det känt att Advent och GIC lagt bud på Sobi värt 235 kronor per aktie. Pareto Securities har på morgonen höjt riktkursen för specialistläkemedelsbolaget till 306 kronor (195) med upprepad köprekommendation.

"Efter över tio år av uppköpsrykten finns ett konkret bud på Sobi. Men bolaget riskerar att säljas med en betydande rabatt mot dess långsiktiga värde, och ägarna bör hålla i sina aktier", skriver Pareto i analysen.

Irisity, som säljer kameraövervakningslösningar, har ingått avtal om att förvärva Agent Vi för 67,5 miljoner dollar. Aktien klättrade upp över 15 procent.

Förvärv har även meddelats från BHG, som köper 80 procent av aktierna i tyska AH-Trading – ett e-handelsföretag inom trädgårdsmöbler. Marknaden välkomnade beskedet med ros och aktien var upp 4 procent.

General Atlantic och Sprints Capitals försäljning av 13,4 miljoner aktier i bostadsplattformen Hemnet, där aktörerna är storägare, skedde till priset 188 kronor per aktie. Aktien, som stängde på 196 kronor dagen före, var ned 2,6 procent till 191 kronor.

Hemcheck dök 25 procent. På torsdagskvällen meddelade bolaget att avtalet med Capio S:t Göran har sagts upp, innebärande att intäkter om cirka 100.000 kronor per månad försvinner.

Micropos Medical, som av det amerikanska läkemedelsverket FDA fått godkänt för sin 510k-ansökan gällande försäljning och marknadsföring av Raypilot med Hypocath i USA, klev upp med bastanta 27 procent.

Skogsbolaget Holmen stärktes 2,1 procent till 447:90 kronor. Handelsbanken Capital Markets har inlett bevakning med köprekommendation och riktkurs 500 kronor.Direkt-SE