BÖRSEN: SVAG START ATT VÄNTA UNDER NY TUNG RAPPORTVECKA

2022-04-25 08:37:56

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen går mot en ny tung rapportvecka, då ett flertal av bolagen på OMXS30 väntas lägga fram sina rapporter för det första kvartalet 2022. Riktningen på handelsstarten under måndagen ser ut att bli dyster.

Asienbörserna föll brett på måndagen när pandemiläget i Kina såg ut att ha förvärrats ytterligare vilket ökade oron för en försämrad ekonomi. I Peking ökade oron för an hård nedstängning av samma slag som i Shanghai.

USA-börserna fick dyster avslutning på fredagen då ränteoro gjorde sitt avtryck på marknaderna. Fed-chefen Jerome Powell sade på torsdagen att en räntehöjning med 50 punkter kan vara aktuell vid FOMC-mötet i maj. Det breda S&P 500 indexet hade vid USA-börsernas ordinarie stängning backat med motsvarande en nedgång om 1,6 procent från Stockholmsbörsens stängning.

Terminshandeln på de ledande Europabörserna visade vid 8.30-tiden på en öppning nedåt. Noteringarna för Frankfurt- och Parisbörsen indikerade på ett nedställ med 1,6 respektive 1,3 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG visade på en nedgång om 1,7 procent.

Rapportsäsongen går vidare i en lugnare takt på måndagen under en vecka där vi under dagarna framöver kommer få se ett flertal tunga bolag på OMXS30 komma med sina rapporter.

Bland måndagmorgonens lite större rapportbolag återfinns transplantationsbolaget Xvivo, Avanza och Castellum.

Nätbanken Avanza inkom med ett rörelseresultat som översteg förväntningarna i ett konsensus från Infront med cirka fem procent. Bedömningen om helårets kostnader lämnades oförändrad i ett intervall mellan 1.050 och 1.070 miljoner kronor.

Xvivo ökade sitt justerade ebitda-resultat till 15,4 miljoner kronor (6,3) i det första kvartalet 2022. På sista raden försämrades däremot resultatet. Fokus under året ligger fortsatt på regulatoriska ansökningar samt forskningsstudier.

Fastighetsbolaget Castellum nådde ett förvaltningsresultat på 1.151 miljoner kronor under det gångna kvartalet. Det kan jämföras med förväntningar om 1.204 miljoner kronor enligt ett konsensus från Infront.

Probiotikabolaget Biogaia har levererat en omvänd vinstvarning. Försäljningen under det första kvartalet 2022 har påverkats positivt av en ökande efterfrågan i framför allt Europa. Det preliminära rörelseresultatet väntas uppgå till cirka 284 miljoner kronor (202), en ökning med 41 procent.

Stora Enso säljer sina två sågverk i Ryssland och tar en nedskrivning om 70 miljoner euro i det första kvartalet i år. Skogskoncernen är därmed ännu ett bolag i raden som vill dra ned verksamhet i Ryssland mot bakgrund av kriget i Ukraina.

Handelsbanken sänker sin långsiktiga rekommendation, på tre års sikt, för Essity till underperperform från market perform.

Nordea har sänkt sin rekommendation för båttillverkaren Nimbus till behåll från köp.

Börsveckan sätter i det senaste numret av tidningen köp för Atrium Ljungberg, Dedicare och Concejo medan rådet blir avvakta för Nyfosa, Platzer och Linc.

Elanders är veckans aktie i Dagens industri på måndagen. Tidningen utfärdar en köprekommendation för aktien. Om trenden i det första kvartalet håller i sig för Elanders finns det enligt tidningen en uppsida på 25 procent i aktien.

Runt lunchtid väntas en rapport från verkstadsbolaget Epiroc, som tillhandahåller gruv- och infrastrukturutrustning.Direkt-SE