BÖRSEN: SVAG NEDGÅNG VÄNTAS, ASTRA STÄMS AV BRISTOL MYERS

2022-03-21 08:28:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg på måndagen ut att inleda veckans handel svagt nedåt, efter att ha stängt tydligt på grönt i fredags. Känt har det blivit att Bristol Myers stämt Astra Zeneca över cancerläkemedel.

På makrofronten fortsätter kriget i Ukraina med oförminskad kraft och fredsförhandlingarna fortsätter att vara resultatlösa samtidigt som Kina avvisar krav på att sätta mer press på Ryssland, sammanfattar SEB det stundande läget i ett morgonbrev.

Oljepriset på både Brent och WTI steg omkring 3 procent efter uppgifter om att Ukraina avvisat krav från Ryssland att lägga ner vapen i hamnstaden Mariupol.

Strax efter klockan 8.20 indikerade IG Markets förhandel en start nedåt om 0,1 procent i den svenska öppningshandel. Den tyska DAX-terminen noterades samtidigt 0,1 procent ned och Parisbörsens CAC40-termin backade 0,4 procent.

Föregående vecka avslutades i dur för de amerikanska börserna. Det breda S&P 500-indexet avancerade 1,2 procent medan tekniktunga Nasdaq klev upp 2,1 procent för dagen. USA-börserna har nu stigit klart över de nivåer som sågs innan Rysslands invasion av Ukraina tidigare i februari.

Under morgonkvisten handlades marknaderna i Asien övervägande nedåt, med bland andra Hongkongs Hang Seng-index ned 0,6 procent. Tokyobörsen höll stängt som en följd av helgdagsfirande i Japan.

På svensk bolagsfront uppmärksammades det på fredagskvällen att den amerikanska läkemedelsjätten Bristol Myers offentliggjort att bolaget stämmer Astra Zeneca, vilket Reuters rapporterat samma dag. Bolaget menar att Astra Zenecas cancerläkemedel Imfinzi bryter mot patenten för Bristol Myers läkemedel Opdivo.

Biltillverkaren Volvo Cars ställer in tre skift i sin fabrik i Torslanda på grund av brist på halvledare, vilket Göteborgsposten rapporterat med hänvisning till P4 Göteborg.

"Det kommer att bli en tillfällig paus i produktionen i Torslanda, vilket innebär att tre skift ställs in mellan den 27 och 28 mars, så söndag och måndag nästa vecka", säger Volvo Cars presstalesperson Ben Foulds till Göteborgsposten.

NCC-aktien bör vara en trygg hamn i en allt mer osäker värld och nu är det åter dags för aktien att slå börsindex, skriver Dagens industri och rekommenderar köp under vinjetten Veckans aktie.

Börsveckan sätter köpråd på Kabe, Bokusgruppen och Söder Sportfiske i veckans utgåva av tidningen. För Nibe, Balder, Studentbostäder och Vimian blir rådet avvakta medan Raysearch får en säljrekommendation.

Bland storbankernas rekommendationsförändringar sticker JP Morgan ut, som sänkt sin rekommendation för H&M till neutral från övervikt.

Nordea Markets har höjt sin rekommendation för Nordisk Bergteknik till köp från behåll.

DNB Markets höjer sin rekommendation för Nent till köp från behåll.

Forskningsbolaget Egetis Therapeutics har beslutat om en företrädesemission motsvarande cirka 180 miljoner kronor.

Bostadspriserna i Sverige steg 1,6 procent i januari jämfört med föregående månad. Säsongsrensat motsvarar det en uppgång med 0,8 procent eftersom bostadspriserna vanligtvis brukar stiga i februari, visar Valueguards HOX-index.Direkt-SE