BÖRSEN: SVAG INLEDNING PÅ VECKAN ATT VÄNTA

2023-03-20 08:28:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen går mot en svag inledning på börsveckan. I helgen blev det klart att schweiziska storbanken UBS köper krisande Credit Suisse. Investerarna kommer under veckan få ta del av ett styrräntebesked från USA på onsdag.

I Asien lyser index för börserna i regionen röda. I Hongkong föll index med 3 procent efter UBS förvärv av Credit Suisse för 3,25 miljarder dollar. Bankaktierna drogs ned.

USA-börserna handlades ned på fredagen efter att bankoron åter tog fart. Efter Stockholmsbörsens stängning fram till USA-börsernas ordinarie stängning var det breda S&P 500 index ned 0,3 procent.

Med lite drygt en halvtimme kvar till börsöppning indikerade terminshandeln för de ledande Europabörserna på nedgångar. Noteringen i Frankfurt och Paris var ned 0,9 respektive 1 procent. Förhandeln i Stockholm hos IG pekade mot en nedgång på 1,7 procent.

Nibe kommer inte att gå vidare med utvärderingen om ett förvärv av japanska Fujitsu General. Värmeteknikbolaget ger däremot inga som helst ledtrådar till varför de har tagit detta beslut.

Handelsbanken höjer sin långsiktiga rekommendation för Boliden till outperform från market perform. Riktkursen är 560 kronor.

Efter fredagens börsstängning meddelade Gomspace att de planerar att ta in cirka 122 miljoner kronor i en företrädesemission med en teckningskurs om 1:30 kronor per aktie. Redan i november 2022 flaggade nanosatellitbolaget för en emission om cirka 100-125 miljoner kronor.

På samma tema har styrelsen i Midsummer beslutat om en företrädesemission om 278 miljoner kronor. Villkoren i emissionen är 4:3 med en teckningskurs per aktie om motsvarande 3 kronor.

Kinnevik får ett köpråd av Dagens industri i analysen "veckans aktie". Tidningen pekar på att investmentbolaget under de senaste fem åren ha bytt karaktär och koncentrerat sig på onoterade tillväxtbolag. DI ser möjligheter till "god potential" för Kinnevik.

Börsveckan sätter köp för kontanthanteringsbolaget Loomis, läkemedelsbolaget Novo Nordisk, teknikkonsulten Rejlers och Nordisk Bergsteknik medan Drillcon får rådet avvakta.

Texel Energy Storage lägger bud på miljöteknikbolaget Swedish Stirling som motsvarar ett totalt värde om cirka 0:0999 kronor per aktie.Direkt-SE