BÖRSEN: SVAG AVSLUTNING, SAAB BLAND FÖRLORARNA, OMXS30 -0,5%

2022-07-25 17:47:37

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen återvände under nollstrecket på måndagseftermiddagen efter att tidigare besökt grön mark. Boliden stod som vinnare medan G5 Entertainment och Saab föll kraftigt.

Vid stängning stod storbolagsindexet OMXS30 på minus 0,5 procent till nivån 1.971 och aktier för cirka 15,6 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

I Europa var utvecklingen blandad med Frankfurtbörsens DAX ned 0,7 procent medan franska CAC 40 hade ökat 0,3 procent.

Bland de svenska storbolagen syntes störst rörelser hos Sinch och Getinge vars aktier var ned 6,4 respektive 3,0 procent. På andra sidan nollstrecket stod i stället Tele2 och Boliden med uppgångar på 1,6 respektive 1,4 procent.

Även flera storbanker gick motströms. Nordea var upp 0,6 procent medan Handelsbanken steg 0,2 procent. Swedbank handlades samtidigt oförändrat. Sedan Swedbanks kvartalsrapport förra veckan har det skett flera insynsköp i bankaktien, och på måndagen framkom det att styrelseledamoten Biljana Pehrsson köpt Swedbankaktier för nära 1 miljon kronor.

Astra Zeneca avslutade dagen med en uppgång på 0,5 procent. Läkemedelsbolaget har fått ett rekommenderat godkännande i EU för läkemedlen Ultomiris och Tezpire. Astra Zeneca har även, tillsammans med japanska Daiichi Sankyo, beviljats prioritetsöversyn för läkemedlet Enhertu i USA.

Sandvik meddelade vid lunchtid att bolaget har fått en rekordorder för vad bolaget beskriver som batterielektrisk gruvutrustning till ett värde av 330 miljoner kronor. Ordern gäller en utrustningsflotta med truckar, lastare och borrar, samt service on-site till ett gruvprojekt i Kanada. Aktien var däremot ned 0,7 procent.

Bland bolagen utanför storbolagsindexet fanns Saab bland förlorarna vars aktie retirerade 8,7 procent. I Finansinspektionens insynsregister har det framkommit att Saabs vice vd Anders Carp på fredagen sålt aktier för omkring 2,9 miljoner kronor.

Ännu svagare gick det för mobilspelsbolaget G5 Entertainment som föll nära 10 procent. Aktien tyngdes bland annat av att Carnegie nedgraderat aktien till behåll från tidigare köp. Sänkningen grundar sig främst i att Carnegie ser en försvagad marknad för mobilspel och anser att bolagets egna prognoser är för optimistiska. Banken pekar även på mobilspelsbolagets ovanligt höga marknadsföringskostnader som uppgår till omkring 35 procent av den totala försäljningen.

Vidare på rekommendationsfronten har DNB Markets återupptagit bevakningen av teleoperatören Millicom med en köprekommendation. Riktkursen sattes till 300 kronor. Aktien steg 2,2 procent till 142:10 kronor.

Nordea Markets har även återupptagit bevakningen av Embracer med riktkursen 125 kronor. Rekommendationen är köp. Som tidigare argumenterar Nordea för att den rabatt som marknaden åsatt Embracer i förhållande till konkurrenter är obefogad, men också att den kommer att minska som en effekt av Embracers starka pipeline av nya spel och ett förväntat stärkt kassaflöde. Embracer-aktien avslutade dock dagen med en nedgång på 1,7 procent.

Sågverksbolaget Bergs Timbers redovisade ett ebitda-resultat på 173 miljoner kronor, en ökning på drygt 18 procent från i fjol. Nettoomsättningen steg med 22 procent till drygt 1 miljard kronor. Aktien retirerade 1.5 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 25 juli

image

Källa: InfrontDirekt-SE