BÖRSEN: SURT VECKOSLUT OCH NY TUNG BANKDAG, OMXS30 -1,8%

2023-03-17 17:50:52

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsens inledande uppgång på fredagen byttes snabbt mot minussiffror och indexen avslutade dagen i moll och kunde därmed summera en tung vecka överlag med bankaktier som stora förlorare. Tappet i OMXS30 för veckan summerades till -5,1 procent.

Vid börsens stängning hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 fallit med 1,8 procent till 2.088 och aktier för 36,8 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Noterbart ur bemärkelsen börsvolatilitet på fredagen är att en rad kontrakt för indexterminer, börsindexoptioner och aktieoptioner löper ut samtidigt i en så kallad "triple witching", vilket förmodligen bidrog till volatiliteten och den höga omsättningen.

I storbolagsindexet OMXS30 hörde storbankerna återigen till förlorarna med Swedbank längst ned. De fyra svenska storbankerna fanns också bland de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Nedgången för Swedbank stannade på -3,8 procent som sämsta bankaktie medan Handelsbanken och SEB klarade sig bättre med nedgångar om 1,4 procent vardera. Nordea backade samtidigt 2,5 procent.

Även Investor, som handlades ned 3,1 procent, hörde till börsens högst omsatta. Johan Forsell, vd för familjen Wallenbergs investmentbolag, köpte under fredagen cirka 6.500 B-aktier i bolaget för totalt 1,25 miljoner kronor.

Tele2 var ett av få bolag som höll sig ovanför nollan, 2,2 procent upp. En nyhet i sektorn var att Telenor uppges diskutera en affär med Hongkongbaserade CK Hutchison, som äger Tre. Även Telia handlades upp under fredagen och aktien steg0,4 procent.

Kreditvärderingsföretaget Standard & Poors har sänkt sitt kreditbetyg för Electrolux med ett steg till BBB+ från tidigare A-. Utsikterna för det nya kreditbetyget är enligt S&P stabila. Electrolux backade 2,4 procent.

Den kinesiska fordonsbolagsinvesteraren Zhejiang Geely - största ägare i Volvo Cars och även storägare i lastbilstillverkaren AB Volvo - har dumpat hela innehavet i den tyska lastbilstillverkaren Daimler.

Efter försäljningen kan Geely komma att kräva en plats i AB Volvos valberedning och styrelse, uppgav Geelys svenska talesperson för Dagens Industri. Volvo-aktien tappade 1,2 procent.

Utanför storbolagsindex sjönk nätmäklarna Avanza och Nordnet 4,2 respektive 2,8 procent i kölvattnet av bankoron medan nischbankerna Collector och Resurs syntes ned 2,8 respektive 0,7 procent.

Fastighetsbolagen tog en del stryk under fredagen med SBB ned en halv procent i OMXS30. Balder och Neobo tappade samtidigt 3,5 respektive 6,3 procent medan Cibus och Wihlborgs noterade nedgångar om 3,3 respektive 1,6 procent. Nedgångarna kom parallellt med att svenska räntor sjönk 3-5 punkter på räntemarknaden.

I toppen av Stockholmsbörsen i sin helhet hittades Nobia efter att DNB Markets höjt rekommendationen för aktien till köp från behåll. Riktkursen höjs till 27 från 20 kronor. Aktien steg med 7,9 procent till 18:66 kronor.

Halvledarbolaget Sivers ökade 4,0 procent efter att ha tecknat ett utvecklingsavtal för en avancerad satellitkommunikationslösning med Thorium Space, ett polskt satellitkommunikationssystemsbolag. Avtalets värde uppgår till cirka 19,5 miljoner kronor.

Speqta-aktien adderade 41 procent. Styrelsen har återkommit med ett utdelningsförslag på 6:83 kronor per aktie. Speqta hänvisar till en stark finansiell position och tilläggsköpeskillingen från avyttringen av Rahalaitos.


Bild: OMXS30 fredag den 17 mars

image

Bildkälla: InfrontDirekt-SE