BÖRSEN: SUR INLEDNING, EVOLUTION OCH SSAB FALLER, OMXS30 -2,4%

2021-05-11 10:16:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde tisdagen med molltoner. Det var helrött bland storbolagen på OMXS30 där Evolution faller rejält efter grundarduons försäljning. Även SSAB straffades efter Industrivärdens uttåg ur stålbolaget.

Vid klockan 10.00 var OMXS30 ned 2,4 procent till nivån 2.210. Aktier för omkring 7 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Evolutions grundare Fredrik Österberg och Jens von Bahr har sålt 4,2 miljoner aktier till kursen 1.480 kronor vilket motsvarar en rabatt på 6,6 procent från måndagens stängningskurs. Försäljningen gav investerarna skrämselhicka och aktien handlades ned 9 procent till 1.444 kronor. Att aktien är den sämst presterande på OMXS30 är ovanligt, än mer så att den är sämst på Stockholmsbörsens huvudlista.

På OMXS30 var Telia, Nordea och Securitas relativa vinnare med nedgångar omkring 0,8 procent.

Kinnevik har meddelat de slutliga villkoren för utskiftningen av Kinneviks innehav i Zalando. 28 Zalando-aktier kommer att skiftas ut för 143 inlösenaktier i Kinnevik, motsvarande cirka 166 kronor eller 0,195 Zalando-aktier per Kinnevikaktie. Aktien förlorade 2,5 procent.

SSAB:s A-aktie backade 7,3 procent till 44:40 kronor. Industrivärden meddelade på måndagskvällen att investmentbolaget skulle sälja hela innehavet. Priset landade på 45:53 kronor per aktie.

Bland de rapporterande bolagen redovisade Sweco ett ebita-resultat och nettoomsättning i linje med analytikerna estimat. Aktien var upp 0,1 procent.

Bränslecellsbolaget Powercell backade 4,6 procent efter att ha redovisat ett resultat efter skatt på -16,5 miljoner kronor för det första kvartalet 2021 (7,8). Omsättningstillväxten landade på 11 procent.

"Försäljningen till Robert Bosch GmbH fortsätter att spela en viktig roll under kvartalet men vi bedömer att dess andel av vår totala försäljning kommer att minska i takt med att vi ökar försäljningen till våra övriga prioriterade segment såsom det stationära", säger vd Richard Berkling i en kommentar i delårsrapporten.

Nibe handlades ned 1,3 procent. Värmeteknikföretaget har noterat förlängda leveranstider och avsevärda prishöjningar från flera av sina underleverantörer samt även rena komponentbrister under den senare delen av årets första kvartal, uppgav vd Gerteric Lindquist i delårsrapporten som annars visade på bättre omsättning och resultat än väntat under första kvartalet.

Moberg Pharma utgjorde ett av få undantag bland rapportbolagen och steg 2,8 procent. Vd Anna Ljung uppgav att bolaget är i en intensiv arbetsperiod av registreringsförberedelser för MOB-015, där det bland annat erhållit slutliga kommentarer på sin pediatriska plan från myndigheterna.

Även Paradox belönades med en uppgång efter att ha öppnat böckerna som innehöll ett rörelseresultat om 92,5 miljoner kronor mot analytikernas väntade 63,2. Aktien steg nära 5 procent. Sektorkollegan Starbreeze var dock inte lika lyckosamma och föll 3,6 procent efter sin rapport trots att ebitda-resultatet var högre än föregående år.

TF Bank steg 2,3 procent efter att ha släppt månadsdata som visade på accelererad volymtillväxt för nyutlåning och transaktionsvolymer i april jämfört med tidigare under året.

Pareto Securities har sänkt sin rekommendation för Stendörren till behåll från köp. Riktkursen höjdes samtidigt till 185 från 170 kronor. Aktien föll 3,7 procent till 176 kronor.

På tisdagen var det premiär på First North för medtechbolaget Duearity som utvecklar lösningar för att lindra och bota tinnitus. Avslut gjordes vid teckningskursen 6:30.Direkt-SE