BÖRSEN: SUR BÖRSINLEDNING ATT VÄNTA

2021-05-19 08:29:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas få en sur inledning när handeln inleder på onsdagen.

Vid klockan 8.25 visade terminshandeln på sjunkande kurser. Noteringen för Paris- och Frankfurtbörsen var kring 0,8 procent ner. Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade en nedgång på 0,9 procent.

På Asienbörserna backade index då investerarna gick i spåren för USA-börsernas tillbakagång på tisdagskvällen. I Hongkong och Sydkorea var börserna dock helgstängda.

De ledande amerikanska börserna fick en svag avslutning på tisdagens handel. Tekniktunga Nasdaq stängde på minus efter att ha handlats i positivt territorium under stora delar av handelsdagen. Från Stockholmsbörsens stängning till den ordinarie handelns avslut hade S&P 500 backat med 0,8 procent.

Rapportsäsongen för det första kvartalet har gått in i sista rycket. Med knappt två veckor kvar av rapportsäsongen var det på onsdagsmorgonen bland annat Catena Media, BTS och LMK som presenterade sina kvartalsresultat.

Kundanskaffningsbolaget Catena Media kom med ett ebitda-resultat just över det preliminära intervall om 23,9-25,0 miljoner euro som bolaget meddelade i april.

Konsultföretaget BTS släppte siffror i linje med sin preliminära guidning i det första kvartalet. Resultatprognosen om ett väsentligt bättre resultat 2021 än under 2020 och i linje med resultatet under 2019 upprepades.

LMK Group, som äger Linas Matkasse, förbättrade sitt justerade ebitda-resultat till 40,3 miljoner kronor (31,8) i kvartalet. Bolaget ser en stark trend men möter nu tuffare jämförelsesiffror.

En mycket kraftig tillväxt online bidrog till att lyfta Björn Borgs siffror under första kvartalet.

Anotos dotterbolag Knowledge AI har tecknat ett tvåårigt distributionsavtal i Sudiarabien med ett minsta försäljningsåtagande om 6 miljoner dollar.

Transplantationsbolaget Glycorex vände till förlust under det första kvartalet med en vikande omsättning med press från pandemin. Covid-19 uppges ha försenat Glycorex registreringsarbete i USA. Bolaget arbetar för att återuppta detta under 2021.

Forskningsbolaget Isofol Medical meddelade villkoren i sin kapitalanskaffning, där bolaget siktar på att ta in 0,4 miljarder kronor med en potentiell övertilldelningsoption om ytterligare 0,1 miljarder kronor. Teckningskursen i företrädesemissionen fastställdes till 6:40 kronor per aktie, vilket kan ställas mot tisdagens stängningskurs på 11:72 kronor. Villkoren 3:4 innebär att aktieägare av fyra befintliga aktier kan teckna sig för tre nya aktier.

Nordea Markets höjer sin rekommendation för ÅF Pöyry till köp från behåll. Riktkursen är 320 kronor.

HSBC höjer riktkursen för Assa Abloy till 230 kronor från 220 kronor. Rekommendationen behåll upprepas.

På onsdagen är det premiär på First North för Twiik, som utvecklar digitala verktyg för tränare och gym. Inför noteringen gjorde bolaget en nyemission av units på 16 miljoner kronor. Teckningskursen för en unit bestående av fyra aktier och en teckningsoption var 24:40 kronor.Direkt-SE