BÖRSEN: STORAFFÄR LYFTER LUMI, EMBRACER TAPPAR, OMXS30 +0,6%

2023-03-28 09:50:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades på plus, i likhet med ledande Europabörser, när handeln inleddes på tisdagen.

Lundin Mining steg efter beskedet om att bolaget köper in sig i Caserones-gruvan i Chile medan gamingbolaget Embracer tappade efter försenade avtal.

Lite efter klockan 9.30 visade det svenska storbolagsindexet OMXS30 en uppgång på 0,6 procent till 2.124. Aktier för cirka 2 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa avancerade tyska DAX-index 0,7 procent och Parisbörsens CAC40 med lika mycket.

Lundin Mining tillhörde morgonens kursvinnare med ett lyft på drygt 6 procent. Gruvbolaget köper 51 procent i SCM Minera Lumina Copper Chile, som driver Caserones-gruvan i Chile.

Embracer gick åt andra hållet med ett kurstapp på 11 procent. Gamingbolaget har meddelat att det senarelägger tidpunkten för slutförandet av partner- och licensavtal. Förseningarna tolkas i huvudsak som en vinstvarning för helåret 2022/2023, skrev Kepler Cheuvreux i ett morgonbrev.

Vidare om Embracer beskriver Financial Times kritiken mot bolaget, efter en intervju med vd Lars Wingefors och en genomgång av flera blankarrapporter. Gamingbolagets komplexitet, omorganisation och ändrade redovisningspraktik representerar sprickor i fundamentet och signalerar att en bekymmersam framtid väntar, enligt beskrivningen.

Kurstappet i Embracer drog med sig en del sektoraktier nedåt. Paradox backade 2,2 procent, Stillfront 3 procent, G5 Entertainment 1,3 procent och MTG var ned 0,9 procent.

Inom OMXS30 placerade sig Handelsbanken överst i inledningen, upp 2,1 procent, följd av Boliden som steg 1,7 ungefär lika mycket. Autoliv och Volvo stärktes båda drygt 1 procent.

Bland få OMXS30-aktier på minus backade SBB och Evolution mest, ned 1,3 respektive 1,1 procent.

Även Boozt handlades till lätt plus efter en volatil start på handelsdagen. E-handelsbolaget har presenterat nya långsiktiga mål i samband med kapitalmarknadsdagen som hålls på tisdagen. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt säger Boozts vd Hermann Haraldsson bolaget ser en risk i att konkurrenternas stora lager leder till stora kampanjaktiviteter i marknaden. Men samtidigt upprepar Boozt sina prognoser för helåret 2023.


Ståltillverkaren SSAB, som också arrangerar kapitalmarknadsdag på tisdagen, med start klockan 12.30, stärktes cirka 1 procent.

Även konkurrensmyndigheten i Storbritannien har nu godkänt Trelleborgs försäljning av affärsområdet Trelleborg Wheel Systems till Yokohama Rubber Company. Därmed har affären erhållit godkännande från samtliga relevanta myndigheter. Industrikoncernen handlades upp 2,2 procent.

På rekommendationsfronten har Handelsbanken Capital Markets höjt sin långsiktiga rekommendation för Ratos till outperform från market perform och aktien klev upp 4,5 procent.

Nivika lyfte 7,2 procent till 38:55 kronor. Fastighetsbolaget har genomfört en riktad nyemission på 750 miljoner kronor till en teckningskurs om 38 kronor per aktie.

Vidare avancerade Orrön Energy, verksamt inom förnybar energi, med 2,2 procent. Bolaget expanderar sin verksamhet till Storbritannien och har säkrat tillgång till elnätsanslutningar för förnybara energiprojekt i ett tidigt stadie.


Graf: OMXS30 tisdag den 28 mars

image


Bildkälla: InfrontDirekt-SE