BÖRSEN: STILLSAM VÄNTAN PÅ FED EFTER RAPPORTTÄT MORGON

2023-02-01 08:38:31

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen gick mot en stillsam öppning på en delårsrapportpräglad onsdag, efter att Asiens börser noterats på mestadels högre nivåer. USA:s centralbank Federal Reserves räntebesked under kvällen var en av huvudanledningarna till marknadernas avvaktan.

Med ungefär en halvtimme kvar till börsens öppning indikerade IG:s optionshandel med 30 storbolagsaktier en uppgång för Stockholmsbörsen på omkring 0,2 procent.

Terminerna för de större börserna på den europeiska kontinenten handlades också lätt uppåt.

Utvecklingen i arbetskraftskostnaderna i USA på tisdagen gav hopp om att Federal Reserve kan göra den väntade nedtrappningen i höjningstakten. Marknaden har också prisat in att de höjer med 25 punkter denna gång. Detta är ett möte utan nya prognoser.

I Stockholm var medicinteknikbolaget Getinge största rapportbolag under morgonen. Omsättningen var något högre än väntat, men resultaten var svagare än Infronts estimat. På justerad ebita-nivå var vinsten 1.317 miljoner kronor mot väntade 1.406 miljoner kronor. Orderingången var i princip i linje med förväntningarna.

Getinge förväntar sig att nettoomsättningen för helåret 2023 ökar med 2-5 procent organiskt. Analytikernas förväntningar enligt Infront var en organisk omsättningsökning på 2,6 procent under 2023.

Axfood, som bedriver handel med dagligvaror inom detalj- och partihandeln i Sverige, var allra först ut i morgonens rapportrace. Rörelseresultatet var svagare än väntat och även försäljningen något under estimat. Axfood räknar också med att rörelseresultatet 2023 belastas med jämförelsestörande kostnader om cirka 250 miljoner kronor, hänförligt till att säkrande av en stabil drift och övergång till det nya logistikcentret i Bålsta.

Husqvarna, som bland annat tillverkar trädgårdsprodukter, redovisade till följd av engångsposter större rörelseförlust än väntat. På justerad basis var dock resultatet klart bättre än väntat: -13 miljoner kronor mot Infront-estimatet -273 miljoner kronor. Omsättningen var också högre än väntat, likaså utdelningen, efter stark tillväxt för robotgräsklippare och batteridrivet under fjärde kvartalet.

Teknikhandelskoncernen Lagercrantz redovisade högre resultat än väntat med ett ebita på 323 miljoner kronor för det för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2022/2023 som sträcker sig från april-mars. Väntat var 300 miljoner kronor, enligt Infronts analytikersammanställning. Även nettoomsättningen var starkare än estimaten.

Bostadsutvecklingsbolaget JM redovisade i sin tur starkare rörelseresultat än väntat i fjärde kvartalet: 767 miljoner kronor mot väntade 544 miljoner kronor. Även intäkterna och utdelningen överträffade estimaten.

JM ser en avmattning på bolagets marknader med minskande försäljning som följd av att de makroekonomiska förutsättningarna har försämrats under 2022, men vd Johan Skoglund skriver att han är nöjd med bolagets utveckling.Direkt-SE