BÖRSEN: STIGANDE KURSER LIGGER I KORTEN

2022-12-21 08:32:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda onsdagen med en mindre uppgång efter att Wall Street under tisdagen lyckats kravla sig upp i positivt territorium. Detta trots att Bank of Japan sänkt världens börser efter att ha vidgat målintervallet för den tioåriga statsobligationsräntan, något som tolkades som en policyåtstramning och möjligen ett första steg mot en generellt stramare policyhållning.

Japanska långräntor har fortsatt uppåt under onsdagen och närmar sig det nya taket 0,50 procent, något som tyngt Tokyobörsen under morgonen.

Terminerna för Frankfurt- och Parisbörserna var vid 08.30-tiden upp 0,8 respektive 0,5 procent. För den svenska aktiemarknaden indikeras en öppning av liknande dignitet som den franska, enligt IG Markets förhandel.

Under morgonen har Soltech meddelat att bolagets nederländska dotterbolag, 365zon, fått en ny order från en medlemsorganisation för hyresvärdar. Det beräknade ordervärdet uppgår till cirka 100 miljoner kronor.

Vind- och solparksföretaget OX2 har vunnit auktioner i Polen för en solpark med en total installerad kapacitet om 100 megawatt och för ett energilagringsprojekt med en kapacitet om 50 megawatt.

Vidare i temat grön energi har skogsbolaget SCA förvärvat sin första vindkraftpark genom ett köp av 36 turbiner i Markbygden i Piteå kommun för cirka 800 miljoner kronor.

Platzer ska köpa NCC:s 50-procentiga andel i kontors- och hotellprojektet Kineum i Göteborg för 782 miljoner kronor.

Enligt Ekot har Volvo Cars stora rekryteringsproblem till sin fabrik i Gent, Belgien. Det ska även ha förekommit kvalitetsproblem i biltillverkningen i den berörda fabriken på grund av den höga arbetsbelastningen.

Läkemedelsjätten Astra Zeneca har tillsammans med amerikanska Merck fått ett EU-godkännande för en kombinationsbehandling av läkemedlet Lynparza och Janssen Pharmas Zytiga (abiraterone) vid första linjens behandling av spridd kastrationsresistent prostatacancer.

Bland de något mindre bolagen har forskningsbolaget Amniotics meddelat att bolaget avser införa ett utökat kostnadsbesparingsprogram samt en översyn av strategiskt fokus. Besparingarna kan minska bolagets kostnader med 75 procent på sikt, enligt bolaget, som även har beslutat att göra en, till 70 procent säkerställd, företrädesemission av units om cirka 36 miljoner kronor.

På rekommendationsfronten har Pareto Securities sänkt sin riktkurs för Getinge till 255 kronor från 280 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Pareto har dessutom sänkt sin rekommendation för Boliden till behåll från köp. Riktkursen sänktes där till 401 från 404 kronor. Något muntrare ser Pareto på fukthanteringsföretaget Munters, där riktkursen höjts till 120 kronor från 105 kronor, och där rekommendationen köp upprepas.

Vidare på rekommendationsfronten har Jefferies International inlett bevakning av Sampo med rekommendationen behåll och riktkurs 51 euro.Direkt-SE