BÖRSEN: STARKT AVSLUT PÅ VECKAN, ERICSSON I TOPP, OMXS30 +1,7%

2023-03-03 17:38:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avslutade sportlovsveckan i samma riktning som veckan inleddes, alltså med en uppgång. Ericsson stakade ut riktningen då aktien steg efter att ha nått en överenskommelse med det amerikanska justitiedepartementet.

Vid börsens stängning hade OMXS30 stigit 1,7 procent till 2.253 och aktier för 16 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen.

Ericsson lyfte drygt 4 procent. Bolaget har nått en uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet gällande överträdelser av ett avtal om uppskjutet åtal. Bötesbeloppet på 207 miljoner dollar var ungefär i linje med den avsättning som Ericsson meddelade i januari och vad gäller tidigare förhållanden i Irak uppger bolaget att det fortsätter utreda fakta i samarbete med myndigheter.

Inom OMXS30 var Essity och Astra Zeneca de enda två bolagen på minus, båda ned marginellt. På plussidan återfanns Sinch upp 4 procent.

Andra starka kort inom OMXS30 var Kinnevik, SKF och Getinge med uppgångar på 3,5 till 4 procent.

Boliden har fått en sänkt rekommendation av JP Morgan till undervikt, från tidigare neutral, och riktkursen sänktes samtidigt till 355 kronor från 385. Aktien hängde inte med i indexuppgången utan fick nöja sig med ett uppställ på lite under 1 procent.

Nokia följde med Ericsson uppåt och steg knappt 5 procent. Det finska bolaget har uppdaterat sin finansiella policy och siktar nu på att ha en nettokassa motsvarande 10-15 procent av nettoförsäljningen, en sänkning från det tidigare målet som var 30 procent.

Powercell steg över 6 procent. Bränslecellbolaget har tecknat avtal om leveranser till den norska statens färjor, och avtalet är enligt bolaget värt 19,2 miljoner euro varav cirka 5 miljoner euro väntas påverka 2023 års intäkter.

Volvo Cars globala försäljning mätt i antal bilar ökade med 22 procent i februari i jämförelse med samma månad året före. Totalt såldes 51.286 bilar under månaden. Försäljningen av helt elektriska bilmodeller utgjorde 19 procent av försäljningen under februari. Aktien handlades upp 6 procent.

Urb-it backade 2 procent. Bolaget, som säljer gröna paketleveranser, rapporterade ett rörelseresultat på -38 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (-43).

CLS, en av torsdagens kursvinnare efter beskedet att bolaget tillförs cirka 12,8 miljoner kronor genom optionsinlösen, rekylerade ned nästan 2 procent.

Saniona som har haft en positiv utveckling i veckan rusade upp 41 procent. Sedan fredagens stängning för en vecka sedan har aktien höjts 91 procent. I slutet på förra veckan kom besked om att läkemedelsmyndigheten i Mexiko har gett ett positivt utlåtande kring tesofensin vid behandling av fetma.

Måltidsleveransföretaget LMK, som äger Linas Matkasse, backade 0,5 procent till 8:20 kronor. Styrelseledamoten Gert Munthe har, via bolag, sålt hela sitt innehav i bolaget om motsvarande 12,1 procent av det totala antalet utestående aktier. Aktiekursen i placingen låg på 7:50 kronor per aktie.


Graf: OMXS30 fredagen den 3 mars

image

Källa: InfrontDirekt-SE