BÖRSEN: STÄNGNING UNDER 1.900, LÄGSTA PÅ 18 MÅN, OMXS30 -2,9%

2022-06-16 17:55:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Marknadsstressen från den senaste tidens inflationsoro och ränteuppgångar fortsatte på torsdagen, då Stockholmsbörsen företog sig ett rejält dyk trots det rally som utlösts i den globala börsmarknaden i samband med Feds räntehöjning på onsdagskvällen.

Storbolagsindexet OMXS30 befann sig vid börsdagens slut 2,9 procent ned på 1.890, stängningsnivåer som inte skådats sedan i december 2020. Torsdagens omsättning på börsen i sin helhet nådde 23,7 miljarder kronor och den högst omsatta av enskilda aktier var också den största förloraren i OMXS30: Swedbank, som sjönk 9,1 procent.

Fastighetssektorn var den allra största förloraren i den oroliga räntemiljön. Under dagen tacklade fastighetsindexet av med 6,7 procent. Högst omsatt var ånyo SBB, som sjönk ytterligare 6,6 procent.

Fabege, Castellum, Wallenstam och Hufvudstaden backade i sin tur med 6-8 procent vardera i spåren av de ränteuppgångar som skett mot bakgrund av ökad inflationsoro och snabb retorikförändring hos centralbankerna som lett till styrräntehöjningar. På mindre lista hittades också Corem, Nyfosa, Sagax, John Mattsson, NP3 och K-fastigheter ned i ett listsnitt vid omkring minus 10 procent.

En annan noterbar rörelse relaterad till fastighetsbranschen var att bostadssajten Hemnets aktie skickades ned med 14,5 procent.

Börsnedgången intensifierades efter amerikansk öppning, men vände uppåt en bit innan dagens slutauktion. Klättringen på så väl USA-börsen under onsdagskvällen och Asienbörserna under torsdagsmorgonen gav således ett falskt hopp. Fedchefen Jerome Powell tycktes då ha lyckats med att lugna börserna genom att säga att det i nuläget inte går att räkna med att 75-punkterhöjningar kommer att bli det nya normala.

Under torsdagsmorgonen kom dock för aktiemarknaden beska besked från Schweiz centralbank, som var näst på tur med räntebesked, med en oväntat stor höjning.

Inom OMXS30 var samtliga aktier utom två på rött. Utöver Swedbank radade också sektorkollegorna Handelsbanken, SEB och Nordea upp sig med nedgångar på omrking 5 procent vardera, medan fordonssäkerhetsbolaget Autoliv sjönk 5,6 procent.

Konjunktur- och tillväxtbolagen slogs också ned. Investmentbolaget Kinnevik backade 4,9 procent, livekasinobolaget Evolution sjönk 4 procent och molnkommunikationsbolaget Sinch var ned med 3,3 procent. Mätteknikbolaget Hexagon sjönk också 4,9 procent och låstillverkaren Assa var ned med 4,1 procent.

I toppen studsade medicinteknikbolaget Getinge tillbaka i en rekyl efter onsdagens ras och handlades upp 2,2 procent till omkring 211 kronor. Under morgonen sänkte Pareto riktkursen för aktien till 365 kronor från 440 kronor, med köprekommendationen bibehållen.

Även ett antal andra bolag som är mindre beroende av konjunkturcykler, bland annat läkemedelsbolaget Astra Zeneca, som var enda övriga komponent med näsan över nollstrecket 0,2 procent upp, klarade sig bättre. Till dessa med lindrigare påverkan sällade sig även operatören Tele2 och vitvarubolaget Electrolux. Som en katt bland hermelinerna klämde sig också verkstadsbolaget Alfa Laval in med en nätt nedgång på 0,2 procent.


Graf: OMXS30 torsdagen den 16 juni

image

Källa: Infront



Direkt-SE