BÖRSEN: SMÅ RÖRELSER VÄNTAS I TIDIGA ONSDAGSHANDELN

2021-04-14 08:40:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas visa mindre rörelser under den tidiga handeln på onsdagen. Det dröjer ungefär en vecka innan rapportsäsongen tar fart på allvar. I väntan på det får investerarna nöja sig med en rapport från Creades på onsdagsmorgonen samt preliminära resultat från bland annat Bilia, Hexatronic och Boozt.

Asienbörserna handlades blandat på onsdagsmorgonen med uppgångar i Kina och Sydkorea medan Tokyobörsen vek ned.

Handeln i New York gav en splittrad bild, där den tekniktunga Nasdaqbörsen ångade på uppåt medan indexrörelserna på New York Stock Exchange återfanns på båda sidor om nollstrecket. Johnson & Johnson hamnade i fokus efter att användningen av bolagets vaccin mot covid-19 pausats.

När knappt en halvtimme återstod innan börsens öppning visade terminerna för de ledande Europabörserna på uppgång. Noteringen för Frankfurt- och Parisbörsen var +0,2 respektive + 0,5 procent. Förhandling i Stockholm hos IG visade på en uppgång om 0,1 procent.

Bland morgonens nyhetsflöde noteras att Lundin Energy kommer att redovisa en valutaförlust om cirka 81 miljoner dollar och prospekteringskostnader om 81 miljoner dollar före skatt för det första kvartalet 2021.

Bilia levererade en omvänd vinstvarning, där det operativa rörelseresultatet i det första kvartalet väntas komma in väsentligt högre än motsvarande kvartal föregående år samt jämfört med marknadens förväntningar. Det operativa rörelseresultatet för första kvartalet 2021 förväntas uppgå till cirka 525 miljoner kronor, jämfört med 279 miljoner kronor för första kvartalet 2020.

Fiberkommunikationsbolaget Hexatronic släppte på tisdagskvällen preliminära siffror över det första kvartalet. Tillväxt landade på cirka 45 procent varav ungefär hälften av det är organisk. Bolaget, som endast sett en marginell påverkan från pandemin uppger att ebita-resultatet under kvartalet förväntas uppgå till mellan 62 och 65 miljoner kronor.

E-handelsbolaget Boozt höjer sina helårsprognoser. Nettoomsättningstillväxten väntas nu bli mellan 25 och 30 procent, att jämföra med tidigare intervall på 20-25 procent. Den justerade rörelsemarginalen spås bli över 5,5 procent. Här väntades tidigare en marginal på över 5 procent. Under det gångna första kvartalet väntas en nettoomsättningstillväxt om 47-49 procent med en justerad rörelsemarginal på runt 6 procent.

Den placing av cirka 3 miljoner aktier i det digitala magasinbolaget Readly som aviserades efter Stockholmsbörsens stängning på tisdagen har genomförts till kursen 55 kronor per aktie. Kursen motsvarar en rabatt på 13 procent jämfört med tisdagens stängningskurs.

Stockwiks riktade emission gjordes till kurs 139 kronor per aktie och tillför bolaget cirka 143 miljoner kronor.

Wesc har säkrat ytterligare förorder till ett värde om 2 miljoner dollar till de sedan tidigare aviserade förorder till hösten om 6 miljoner dollar.

Starbreeze har tecknat ett licensavtal med Popreach avseende återlansering av mobilspelet Payday Crime War. Starbreeze kommer att erhålla en fast förskottsbetalning om 2,2 miljoner kronor.

Initiator Pharma genomför en kapitalanskaffning om totalt 60 miljoner kronor för att finansiera en breddning med ett nytt forskningsprojekt inom en sällsynt smärtindikation. Bland investerarna i den riktade emissionen omfattande runt hälften av kapitalet som söks återfinns bland annat hälsovårdsmiljardären Bengt Julander via bolaget Linc.

Green Landscapings dotterbolag Maskindrift har fått förnyat förtroende från Oslo kommun avseende drift av vägnätet i Oslo centrum. Det nya kontraktet, över fyra plus ett år, är värt 660 miljoner norska kronor.

Bland rekommendationsförändringarna har Nordea gjort en översyn bland fastighetsbolagen. Wihlborgs och Wallenstam får båda se sina rekommendationer höjda till köp från tidigare behåll. Rekommendationen för Hufvudstaden sänks däremot till sälj från behåll.

Carnegie har höjt sin rekommendation för JM till köp från behåll medan rekommendationen för Bonava tas ned till behåll från köp.

RBC Capital Markets höjer sin rekommendation för Sandvik till sector perform från underperform. Riktkursen höjs till 210 från 170 kronor.

Goldman Sachs har inlett bevakning av Epiroc med rekommendationen köp. Riktkursen är 235 kronor.

Nordea Markets sänker sin rekommendation för SEB till behåll från köp.

Samma bank har efter kvartalsrapporten från Dustin höjt riktkursen för bolaget till 130 kronor från tidigare 100 kronor med en bibehållen köprekommendation.

En större riktkurshöjning noteras i SBB, där Nordea har satt upp riktkursen till 37 kronor från 24 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

På onsdagen är det handelspremiär för fintech-bolaget Plexian på handelsplattformen Nasdaq First North. Emissionen blev enligt bolaget "betydligt övertecknat" med en teckningsgrad på omkring 115 procent. Teckningskursen var 40 kronor per unit som bestod av åtta nyemitterade aktier och en teckningsoption, motsvarande närmare 5 kronor per aktie.Direkt-SE

Krönika
Chefredaktören: Så sparar vi i fonder
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Börsen
Börsen nära nollan
Asienbörserna
Blandat i Asien
Foto: AP/TT
Börsen
Rekyl uppåt i New York
Foto: Copyright (c) 2017 petrmalinak/Shutterstock. No use without permission.
Aktie
Nel ska förse fossilfritt svenskt stål med vätgasSamarbete kring vätgasanläggning i Hofors
Politik
Bratt: Regeringskris ger begränsad effekt på börsenMen gör privatekonomiska frågor oförutsägbara
Placera
Moody's: Ta höjd för en korrektion på 20 procent"Men ingen snabb studs uppåt igen"
Politik
Löfven förlorade omröstningenSHB: Dramatiskt i politiken men inte på finansmarknaderna
Kryptovalutor
Kina intensifierar "kryptojakten"Bitcoin sjunker 7 procent
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens köprekar
Aktie
Norwegians vd får gå med omedelbar verkan
Bopriser
Mäklarna: Bomarknaden saktar in”Stillastående bopriser resten av året”
Krönika
Hernhag: Hyggliga chanser till en skön börssommar
Aktietips
Börsveckan: Tre köpvärda investmentbolagOch några du kan vara utan
Foto: Copyright (c) 2019 pedrosala/Shutterstock. No use without permission.
IPO
Di: Teckna OX2 trots hög prislappBefinner sig i en aldrig skådad medvind
Blankning
De mest blankade aktierna just nu
Aktiechatt
Hernhag: Tre basaktier för långsiktigaOch aktierna som har mer att ge på fem års sikt
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens aktierekar
Bostad
Hypoteket: Bolåneräntorna varierar beroende på bostadsort
Bostad
Danske spår mer dämpad boprisuppgång
Aktie
Blankningarna i Clas Ohlson fortsätter att öka
Porfföljen
Nya konsulten bäst i portföljen
Foto: Shutterstock
Placera
Investeringscoachen: Sommarens mix kan tända lätt sovande börs
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Valueguard: Så mycket steg bostadspriserna i maj