BÖRSEN: SMÅ RÖRELSER, HANZA OCH CONCENTRIC STIGER, OMXS30 +0,2%

2022-07-26 09:37:28

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen sågs inleda tisdagen svängigt runt nollstrecket men var en halvtimme in i handeln svagt upp. Bland rapportbolagen steg Hanza kraftigt efter att ha överträffat bolagets egna prognoser för kvartalet.

Vid 9.30-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,2 procent till 1.974 och aktier för 1,6 miljarder kronor hade då bytt ägare.

På de ledande europeiska börserna sågs ett svagare sentiment. Frankfurtbörsens DAX backade 0,4 procent medan CAC 40 i Paris stod på minus 0,3 procent.

Bland de större storbolagsrörelserna på Stockholmsbörsen ökade Boliden med 2,0 procent och placerade sig som vinnare inom OMXS30. Även Atlas Copco var upp 1,6 procent medan H&M-gruppen tillsammans med Sinch stod som förlorare på minus 2,6 respektive 3,6 procent.

Bortom storbolagsindexet noterades kontraktstillverkaren Hanza tydligt stiga med 15 procent efter att ha levererat starka siffror för kvartalet. Ebita-resultatet landade på 57,3 miljoner kronor tillsammans med en nettoomsättning på 886 miljoner kronor. Detta var klart högre än prognoserna om en omsättning på 850 miljoner kronor och ett ebita-resultat på 50 miljoner kronor som bolaget uppgav i den omvända vinstvarningen som meddelades i juni. I delårsrapporten framkom även att bolaget ännu inte har sett några tecken på att konjunkturen skulle ha ändrats. Däremot begränsar tillgången på råvaror och komponenter fortsatt tillväxten och lönsamheten.

Concentric, som tillverkar motor- och hydraulikprodukter till bland annat fordonsindustrin, lyfte nära 5 procent. Även här kom rörelseresultatet in starkt på 164 miljoner kronor jämfört med 107 miljoner i fjol. Framgent spår dock bolaget en omsättning i det tredje kvartalet i linje med det andra kvartalet, vilket hänvisades till ett allmänt inflationstryck tillsammans med centralbanker i olika regioner som vidtar åtgärder för att motverka inflationen genom att höja räntorna.

Poolia redovisade samtidigt ett något svagare kvartal, där rörelseresultatet sjönk till 18 miljoner jämfört med 22 miljoner föregående år. Aktien pressades 3,8 procent. Enligt bolagets vd beror försämringen framför allt på ett sämre resultat hos Uniflex Sverige som följd av nyuppstartade uppdrag vilket medfört kostnader för arbetskläder och utbildning.

I eftermiddag och kväll kommer en hel del stora amerikanska rapporter, bland annat från GM, GE, Microsoft och Alphabet. På måndagskvällen föll Walmart 9 procent i efterhandeln efter att ha sänkt prognoserna där bolaget nu räknar med ett tapp i rörelseresultatet på 11–13 procent för räkenskapsåret.


Graf: OMXS30 tisdagen den 26 juli

image

Källa: InfrontDirekt-SE