BÖRSEN: SMÅ INDEXRÖRELSER ATT VÄNTA, BUD PÅ READLY

2022-12-05 08:34:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Före öppning såg Stockholmsbörsen ut att börja veckans handel med små indexrörelser, sedan New York-börserna avslutat förra veckan med en lätt vändning uppåt.

Strax före klockan 8.30 indikerade handeln på IG en öppning nära oförändrat för Stockholmsbörsen. Terminerna för tyska DAX och franska CAC 40 var samtidigt marginellt nedåt.

I fredags kväll återhämtade sig USA-börserna efter att ha inlett svagt till följd av en oväntat stark jobbsiffra. Vid stängning hade det breda indexet S&P 500 sjunkit marginella 0,1 procent. Räknat från Stockholmbörsens stängning i fredags noterades i stället en uppgång med 0,6 procent.

Asienbörserna har under måndagsmorgonen haft en positiv utveckling, framför allt i Kina där marknaderna eldades på av förhoppningar om lättade covidrestriktioner. Hongkongs Hang Seng-index lyfte med över 4 procent.

I det svenska nyhetsflödet har Bonnier News, som bland annat driver dagstidningarna Dagens Nyheter, Expressen och DI, lagt ett bud på det digitala magasinbolaget Readly värt 12 kronor kontant per aktie. Priset innebär en premie på 59 procent från fredagens stängningsnotering.

Sivers meddelade efter börsens stängning i fredags att dess dotterbolag Sivers Wireless tecknat ett utvecklingsavtl värt cirka 170 miljoner kronor.

Nolato har fått de tillstånd som krävs för att tillverka VHP-produkter (vaporiser heating products) i Kina och bolaget uppger att det avser att snarast återstarta produktionen.

Utsikterna för SBB:s kreditbetyg är positiva enligt Fitch, som i fredags bekräftade fastighetsbolagets betyg BBB-.

Sobi har fått sänkt rekommendation, till jämvikt från tidigare övervikt, av Morgan Stanley som också drar ned riktkursen till 265 kronor från 280.

Pricer köprekommenderas av DI, som dock samtidigt påtalar den höga risken i aktien till följd av de senaste två årens vinstfall och ökad skuldsättning.

Newbury Pharmaceuticals har tagits upp till bevakning av Redeye med riktvärdet 9 kronor. Aktien stängde i fredags på 6:70 kronor.

Börsveckan rekommenderar köp av Freetrailer, Candles Scandinavia, Stenhus och Bonesupport i sitt senaste nummer. För Zaptec rekommenderas i stället sälj.

Trots lågkonjunktur kan 2023 bli ett hyfsat år för underleverantörer som Bulten, skriver Affärsvärlden i en analys som mynnade ut i ett köpråd för aktien.Direkt-SE