BÖRSEN: SKF UPP EFTER BEKRÄFTAD STRATEGISK ÖVERSYN, OMXS30 +0,3%

2022-12-08 12:52:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades på grönt omkring lunchtid på torsdagen. SKF, som håller i kapitalmarknadsdag, handlades något högre än storbolagsindexet efter att bolaget bekräftat att det kommer avisera en strategisk översyn av bolagets flygindustriaffär, vilket det tidigare i veckan ryktats om.

Klockan 12.45 hade OMXS30 avancerat 0,3 procent till 2.094 och på hela Stockholmsbörsen hade aktier för drygt 5,4 miljarder kronor omsatts. Ute på de ledande Europabörserna sågs i stället nedgångar. Franska CAC 40 retirerade 0,2 procent medan tyska DAX försvagades med 0,3 procent.

Väl hemma i Sverige toppade Boliden storbolagsindexet, med ett avancemang på 2 procent. Essity, som fått höjd riktkurs från UBS samt höjd rekommendation till köp från HSBC, klev upp 0,9 procent.

Aktien i SKF stärktes 0,7 procent. Kullagerföretagets kapitalmarknadsdag har sparkats i gång och inför starten meddelades det att bolaget avser göra en strategisk översyn av bolagets flygindustriaffär, med hänvisning till den pågående konsolideringen inom industrin. Gällande just flygindustriaffären rapporterade Bloomberg tidigare i veckan, med hänvisning till källor, att en försäljning av denna ska utredas. För fjärde kvartalet räknar SKF som tidigare med en organisk försäljningstillväxt på cirka 10 procent, vilket innebär att den organiska tillväxten för helåret väntas hamna på den övre nivån av tidigare prognos på cirka 4-8 procent.

SBB, Electrolux och Tele2 fanns bland förlorarna. Aktierna vände ned mellan 1,0-2,5 procent.

Fukthanteringsföretaget Munters, som på eftermiddagen håller i kapitalmarknadsdag, har höjt det organiska valutajusterade tillväxtmålet till 10 procent från tidigare mål om 5 procent. Aktien ökade 3,6 procent.

Inwido uppgav i samband med sin kapitalmarknadsdag på torsdagsförmiddagen att det kommer att ha ett fortsatt högt förvärvstempo, med en målsättning om att förvärva bolag som ökar omsättningen med 5-10 procent årligen. Aktien var ned 3,2 procent.

Intrum sjönk 6,8 procent, efter att kredithanteringsbolaget på onsdagskvällen meddelat att det emitterat en obligation med en ränta på 9,25 procent.

Systemair redovisade aning högre omsättning än Infronts konsensus för bolagets andra kvartal i det brutna räkenskapsåret 2022/2023. Ventilationsbolagets justerade rörelseresultat inkom i linje med förväntningarna. Aktien sågs ned 1,9 procent.

Forskningsbolaget Vicore Pharma har gjort en riktad emission på 0,2 miljarder kronor. Teckningskursen fastställdes till 20 kronor per aktie, motsvarande en rabatt på nästan 9 procent jämfört med onsdagens stängning vid 21:90 kronor. Aktien svarade med en nedgång på 10 procent till 19:66 kronor.

CDON:s vd Peter Kjellberg lämnar efter ett år sin post efter årsskiftet. Vidare har CDON inlett ett sparprogram som beräknas reducera kostnaderna med 60-65 miljoner kronor på årlig basis. Aktien tappade 3,4 procent.

Billerud sjönk 2,1 procent. Bank of America har återupptagit bevakning med rekommendationen underperform.

Det aktieerbjudande som teknikbolaget Lumen Radio gjorde inför sin notering på handelsplattformen Nasdaq First North blev "kraftigt övertecknat". Omkring lunchtid gjordes avslut till kurs 57 kronor, vilket innebar en kursuppgång på cirka 19 procent.


Graf: OMXS30 torsdagen den 8 december

image

Källa: InfrontDirekt-SE