BÖRSEN: SINCH OCH EVO GYNNAS I ÖKAD RISKAPTIT, OMXS30 +0,4%

2022-06-03 09:50:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg i fredagens inledande handel, i likhet med de ledande Europabörserna, och tog därmed rygg på torsdagens uppgång i USA och fredagens i Asien.

Hexagon stärktes efter Danske Banks uppgradering medan Sectra vände ned efter morgonens kvartalsrapport.

Vid 9.45-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,4 procent till nivån 2.083. Aktier för 2,3 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen.

Ute i Europa hade Frankfurtbörsens DAX-index gått upp 0,4 procent och franska CAC 40 hade stigit med 0,3 procent. Londonbörsen och flera börser i Asien håller stängt på fredagen.

Telekombolaget Ericsson var en vinnare bland de svenska storbolagen, med en uppgång på 1,4 procent. Hexagon stärktes i sin tur 1,6 procent, med stöd av att Danske Bank Markets uppgraderat aktien till köp från behåll.

En ökad riskaptit eldade på fler tillväxtbolag, däribland livekasinounderleverantören Evolution som gick upp 1,5 procent och molnkommunikationsföretaget Sinch som steg 1,8 procent.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget Sectra vände ned med 3,6 procent, efter en initial uppgång. Rörelseresultat sjönk till 141 miljoner kronor (164) under det fjärde kvartalet av bolagets brutna räkenskapsår medan omsättning steg till 649 miljoner kronor (526). Orderingången var 1.017 miljoner kronor (689), en ökning med 48 procent från motsvarande period i fjol. Sectra höjde också sin utdelning, genom inlösen, till 1:00 krona (0:90) per aktie.

Lastbilskoncernen Volvo steg 0,2 procent och utvecklades därmed något svagare än marknaden. Enligt ACT-statistik uppgick den nordamerikanska marknadens orderingång på tunga lastbilar, Class 8, preliminärt till 14.000 enheter i maj. Det var en nedgång jämfört med i april, men säsongsjusterat var det en viss förbättring, enligt ACT.

SAS stärktes 1,8 procent. Nyhetsflödet kring det krisande flygbolaget fortsatte. SVT rapporterar om en risk för att en kinesisk statligt ägd bank kan få ägarandel via så kallade lease-back-avtal som SAS har, om flygbolaget skulle kollapsa. Norska Dagens Næringsliv skriver att en skuldsanering i SAS kan leda till att norska staten återkommer som ägare.

SBB utvecklades något sämre än marknaden och steg 0,1 procent. Enligt Dagens Industri kommer aktien tas in i OMXS30 vid halvårsskiftet. Samma tidning belyser att fastighetsbolagets vd och huvudägare Ilija Batljan inte bara har haft ett, utan två lager med belåning i sin ägarstruktur.

På torsdagskvällen meddelade Real Heart, som utvecklar ett artificiellt fyrakammarshjärta, att det har genomfört det första försöket på djur med en klinisk version av sitt hjärta. Kirurgiskt uppges försöket ha varit "mycket framgångsrikt och pumpen presterade optimalt". Aktien steg 1,5 procent.

Hexatronic handlades upp 2,2 procent. Vd Henrik Larsson Lyon ser förutsättningar för fortsatt tillväxt. Fokus framöver är att säkerställa att kapaciteten är tillräcklig för att hantera tillväxten, sade han till Nyhetsbyrån Direkt i en intervju på torsdagen.

Avvaktan råder också inför eftermiddagens amerikanska jobbrapport, som kommer klockan 14.30. Sysselsättningen väntas ha ökat med 325.000 i maj, en nedväxling från 428.000 i april och mars, medan arbetslöshetsnivån antas ha sjunkit något till 3,5 procent. Löneökningstakten väntas ha sjunkit från 5,5 till 5,2 procent.


Graf över OMXS30 under fredagen den 3 maj:

image

Källa: InfrontDirekt-SE