BÖRSEN: SER UT ATT ÖPPNA SVAGT NEDÅT, HANZA BÄTTRE ÄN VÄNTAT

2022-07-26 08:37:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg ut att inleda svagt nedåt på tisdagen. Bland rapportbolagen fanns bland andra Hanza, Concentric och Poolia.

Omkring klockan 8.30 indikerade förhandeln hos IG Markets ett minus kring 0,1 procent i Stockholm. Terminerna för tyska DAX-index och franska CAC 40 låg kring liknande nivåer, runt minus 0,2 procent.

I USA bjöd börserna i New York på blandade utvecklingar på måndagen där det breda indexet S&P 500 stängde upp 0,1 procent. Räknat från Stockholmsbörsens stängning sjönk indexet 0,1 procent. Varuhuskedjan Walmart föll runt 9 procent i efterhandeln efter att ha sänkt prognoserna där bolaget nu räknar med ett tapp i rörelseresultatet på 11–13 procent för räkenskapsåret.

På svensk mark redovisade kontraktstillverkaren Hanza ett ebita-resultat om 57,3 miljoner kronor tillsammans med en nettoomsättning på 886 miljoner kronor. Detta var betydligt högre än prognoserna som bolaget uppgav i den omvända vinstvarningen som meddelades i juni. Där räknade Hanza med en omsättning på 850 miljoner kronor och ett ebita-resultat på 50 miljoner kronor.

Concentric, som tillverkar motor- och hydraulikprodukter till bland annat fordonsindustrin, rapporterade också om siffrorna för delåret. Här landade rörelseresultatet på 164 miljoner kronor jämfört med 107 miljoner i fjol. Framgent spår bolaget en omsättning i det tredje kvartalet i linje med den andra kvartalet, vilket hänvisades till ett allmänt inflationstryck tillsammans med centralbanker i olika regioner som vidtar åtgärder för att motverka inflationen genom att höja räntorna.

Poolia redovisade samtidigt ett något svagare kvartal, där rörelseresultatet sjönk till 18 miljoner jämfört med 22 miljoner föregående år. Enligt bolagets vd beror försämringen framförallt på ett sämre resultat hos Uniflex Sverige som följd av nyuppstartade uppdrag vilket medfört kostnader för arbetskläder och utbildning.

I eftermiddag och kväll kommer en hel del stora amerikanska rapporter, bland annat från GM, GE, Microsoft och Alphabet.Direkt-SE