BÖRSEN: SBB SVARAR PÅ VICEROYKRITIK, TOBII RUSAR, OMXS30 +0,3%

2022-07-01 09:36:09

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg något under den tidiga handeln på fredagen efter gårdagens tydliga nedställ. Aktien i Tobii lyfte kraftigt efter beskedet om att bolagets eyetracking-teknik kommer finnas i Sonys kommande VR-headset Playstation VR2. Uppåtrörelse sågs även i SBB-aktien, som också gör sin första dag i OMXS30-indexet, efter att fastighetsbolaget svarat på den senaste kritiken från blankarfirman Viceroy.

Klockan 9.35 hade OMXS30 stigit 0,3 procent till 1.879 och aktier för drygt 2 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen. De ledande indexen ute på kontinenten visade ett något sämre humör med franska CAC 40 och tyska DAX som var ned 0,8 respektive 0,2 procent.

SBB sågs i toppen av storbolagsindexet med ett avancemang om 6,3 procent. Fastighetsbolaget har under morgonen, som svar på blankarfirmans kritik angående fastighetsbolagets kassaflöde, publicerat en kassaflödesanalys för 2021 på nettobasis. Genom att offentliggöra kassaflödesanalysen på nettobasis är SBB:s avsikt att illustrera att det inte finns några skillnader ('unreconcilable differences') eller några orättfärdiga ökningar av värdena på förvärvade tillgångar, enligt fastighetsbolaget.

Bättre gick det också för H&M, med ett uppställ på 2,0 procent. Sinch, som på torsdagen dök strax under 5 procent, tog igen viss mark och steg 2,5 procent. Swedbank steg 1,2 procent efter att ha fått sin rekommendation höjd till köp av SEB.

Bland förlorarna inom storbolagsindexet sågs Atlas Copco, ned 1,8 procent, och Evolution som retirerade 1,5 procent.

Tobiis eyetracking-teknik kommer finnas i Sonys kommande VR-headset Playstation VR2. Tobii kommer få förskottsintäkter som en del i avtalet under 2022 och intäkterna från affären väntas utgöra mer än 10 procent av Tobiis totala intäkter under 2022. I februari blev det känt att Tobii förhandlade med Sony om en eventuell affär. Marknaden svarade med att handla upp aktien med över 26 procent.

Volvo Cars avser att etablera en tredje fabrik i Europa, Slovakien, och som innebär en investering på omkring 1,2 miljarder euro. Anläggningen, som enbart kommer tillverka elbilar, är designad för att producera 250.000 bilar per år. Aktien steg 1,5 procent.

Qlosr som levererar it-lösningar sågs avancera 2,3 procent efter att förvärvat två bolag som gemensamt väntas omsätta 22 miljoner kronor i år.

Styrelsen i Ellwee, som tillverkar eldrivna fyrhjulingar, har tecknat avtal om att avyttra aktierna i dotterbolaget Ellwee MPV som bedriver försäljning av eldrivna fordon. Prislappen ligger på 10 miljoner kronor plus eventuell tilläggsköpeskilling i form av 50 procent på eventuell realisationsvinst vid en vidareförsäljning av verksamheten inom två år från tillträdesdagen. Försäljningen innefattar en indirekt försäljning av det helägda amerikanska dotterbolaget Ellwee. Aktien klev upp nästan 13 procent.

Diagnostikbolaget Diagonal Bio visade i kliniska patientprover en noggrannhet på 98,7 procent med sitt diagnostest för upptäckt av fyra olika luftvägsvirus. Aktien klättrade upp dryga 44 procent.

Saab retirerade 3,5 procent efter att Carnegie sänkt rekommendationen till behåll, från köp. Sedan årsskiftet är aktien i Saab upp 77 procent.

Camurus sågs i stället stiga 6,0 procent. Pareto Securities har inlett bevakning med köprekommendation.Direkt-SE