BÖRSEN: SBB PRESSAS EFTER ÖVERSYN AV JM-INNEHAV, OMXS30 -1,5%

2022-06-13 12:19:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades fortsatt svagt vid lunchtid på måndagen, och präglas fortsatt av inflationsoron som förvärrades efter att den amerikanska KPI-siffran i fredags kom in högre än väntat.

Vid 12.15-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 tappat 1,5 procent till 1.960 och aktier för drygt 7,9 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen. Samtliga aktier inom indexet var under nollstrecket.

På de ledande Europabörserna noterades en ännu svagare utveckling. Tyska DAX handlades ned 2,0 procent medan franska CAC 40 backade 2,2 procent.

Samtliga aktier inom OMXS30-index handlades nedåt. Mest backade Getinge som tappade 6,4 procent till omkring 256 kronor. Analyshuset Kepler Cheuvreux har sänkt sin rekommendation för aktien till behåll från tidigare köp och dragit ned riktkursen till 280 från 435 kronor.

Andra förlorare inom storbolagsindexet var Boliden, Sinch och Electrolux som var ned 2,9-4,5 procent.

Saabs aktie pressades 8,7 procent sedan storbanken Goldman Sachs återupptagit sin bevakning av flyg- och försvarskoncernen med rekommendationen sälj. Riktkursen är nu 352 kronor.

Stora Enso har höjt sin prognos för det operativa rörelseresultatet för 2022 på grund av "fortsatt starka marknadsförhållanden". Bolaget spår nu att det operativa rörelseresultatet för 2022 kommer bli högre än helåret 2021, då resultatet landade på 1.528 miljoner euro. Tidigare prognos var ett resultat ungefär i linje med 2021.

Aktien, som inledningsvis utvecklades bättre än underliggande index, var vid lunchtid ned 2,3 procent och underpresterade index.

SBB meddelade på måndagsmorgonen att bolaget ska genomföra en strategisk översyn av innehavet i bostadsbolaget JM och kommer att utreda olika alternativ för innehavet, som uppgår till 29,96 procent av kapitalet, inklusive både minskning och ökning, antingen ensamt eller tillsammans med en eller flera externa partners.

SBB-aktien toppade omsättningslistan på Stockholmsbörsen och backade 6,3 procent.

Bättre gick det för Scandinavian Biogas vars aktie rusade 47,3 procent efter att bolaget aviserat ett långsiktigt avtal med Alternoil avseende leverans av Bio-LNG. Det totala ordervärdet uppgår till cirka 2,7 miljarder kronor.

I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt säger vd Matti Vikkula att avtalet innebär att det kommer att bidra starkt till bolagets marginalmål för 2024.

Andra bolag som det gick starkt för var bland andra Oncopeptides som steg 6,9 procent sedan ABG Sundal Collier höjt sin rekommendation för forskningsbolaget till köp från tidigare behåll. En höjd rekommendation fick även HMS Networks, som levererar kommunikationssystem. Nordea höjde rekommendation till köp från tidigare behåll med en oförändrad riktkurs på 450 kronor. Aktien lyfte 6,6 procent.

Vidare har H&D Wireless beslutat om ett finanspaket med en lånedel samt en mindre del riktad emission. Aktien var upp 18,2 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 13 juni

image

Källa: InfrontDirekt-SE