BÖRSEN: SBB OCH SEB TVÅ AV DAGENS FÖRLORARE, OMXS30 -0,6%

2023-01-17 17:41:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen backade lätt på tisdagen och var därmed en av de svagare börserna för dagen i Europa.

Ändrade rekommendationer satte avtryck i kurserna och en påverkad aktie var SBB, som sjönk efter att ha sänkts av Carnegie.

Vid stängning hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 backat 0,6 procent till 2.213 och aktier för 20,3 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. I övriga Europa steg Frankfurtbörsens DAX-index 0,3 procent medan CAC40-index i Paris noterades upp lika mycket.

Fastighetsbolaget SBB, som gick starkt på måndagen, låg sämst till inom storbolagsindex med en nedgång på 5,4 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation för aktien till behåll från köp.

I bottenskiktet inom OMXS30 fanns också SEB, som fått sänkt rekommendation av Nordea Markets till behåll och tappade 3,7 procent. Sinch backade 5,6 procent och Electrolux 3,4 procent. Electrolux-konkurrenten Whirlpool meddelade att det lägger in stora delar av sin verksamhet i Europa, Mellanöstern och Afrika i ett samriskbolag med turkiska Arcelik.

På motsatta sidan fanns ABB som steg 1,9 procent. Redburn Partners har dragit upp sin rekommendation för aktien i två steg till köp från sälj. En vinnare för dagen var också Evolution, som avancerade 2 procent.

Utanför storbolagsindexet backade Atrium Ljungberg, som också sänkts av Carnegie till behåll, med 3,3 procent. Fastighetsbolagen Fabege och K-Fastigheter, som i stället har höjts till köp av Carnegie, steg med 2 respektive 4,6 procent.

Ventilationsföretaget Systemair handlades upp 2,2 procent efter beskedet om att de två första månaderna i bolagets tredje kvartal (november 2022-januari 2023) varit starkt försäljningsmässigt. Försäljningen för november och december 2022 översteg samma period i fjol med 31 procent, uppgav ventilationsföretaget.

Energilagringsbolaget Azelio kommer inte att nå leveransmålet för 2023 och prognosen för när positivt kassaflöde nås försenas, vilket gör att bolaget kommer att behöva ny finansiering i år. Aktien rasade 36 procent till 0:92 kronor.

Biosimilarutvecklaren Xbrane Biopharma gick desto bättre och lyfte 8 procent på nyheten att bolaget tillsammans med partnern Stada Arzneimittel fått godkänt i Storbritannien för biosimilaren Ximluci från landets läkemedelsmyndighet.

Boozt, som lämnade en omvänd vinstvarning i förra veckan, fortsatte upp med ytterligare 0,7 procent. ABG Sundal Collier har höjt sin rekommendation för e-modehandlaren till köp från behåll.

Synsams styrelseordförande Peter Törnquist har köpt aktier för cirka 650.000 kronor i bolaget. Aktien handlades 0,9 procent högre.

Ecorub har tecknat ett samarbetsavtal värt drygt 1 miljon kronor med Svensk Däckåtervinning. Företagen ska i samarbete bearbeta uttjänta däck i Norrland. Aktien lyfte 11 procent.

Uppåt gick också Green Landscaping, som stärktes 3,7 procent. Aktien köprekommenderas av Affärsvärlden, som påpekar att bolaget visat stark tillväxt de senaste åren, har en konjunkturoberoende verksamhet och fortsatt goda förvärvsmöjligheter.OMXS30 tisdagen den 17 januari

image

Källa: InfrontDirekt-SE