BÖRSEN: SBB LYFTER OCH SWEDBANK STÄRKS, OMXS30 -0,4%

2022-10-27 13:30:04

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen sjönk under torsdagen i en i mångt och mycket rapportstyrd handel. SBB och Essity var tydliga vinnare medan Hexagon och Evolution däremot sjönk.

Swedbank fick extra styrka efter ett penningtvättsrelaterat besked från sektorkollegan Danske Bank.

Storbolagsindexet OMXS30 hade vid 13.20-tiden gått ned med 0,4 procent till nivån 1.963. Aktier för drygt 10 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Tyska DAX och Parisbörsens CAC40 noterade nedgångar om 0,9 procent vardera.

Störst uppgång bland storbolagen visade SBB, som stärktes 7,1 procent. Fastighetsbolaget meddelade på morgonen avsikten att bilda och knoppa av ett bostadsbolag för att öka sitt fokus på samhällsfastigheter. Rapporten var därefter ungefär i linje med förväntningarna. Vd Ilija Batljan intygade också att SBB kan betala kommande obligationsförfall under de närmaste 12 månaderna (cirka 5,2 miljarder kronor) med befintlig likviditet.

Även hygienpappersbolaget Essity var en vinnare med en uppgång för aktien på 4,7 procent. Resultatet var något svagare än väntat, trots att omsättningen var starkare. Prishöjningar kompenserar dock för hög inflation med en tidsfördröjning om cirka två kvartal, uppgav vd Magnus Groth.

Swedbank steg något efter sin rapport, som visade starkare siffror än väntat liksom flera tidigare branschkollegor. Kostnaderna för 2022 väntas hamna 1 procent över årsmålet om ett tak på 20,5 miljarder kronor, samt ytterligare 500 miljoner för utredningar.

Swedbankaktien fick dock ytterligare fart när Danske Bank meddelat en nedskrivning i penningtvättshärvan i Estland om totalt 15,5 miljarder danska kronor. För Swedbanks del, som också haft liknande problem i Estland om än i mindre skala, tolkades Danske Banks besked som ett visst klargörande och den svenska bankaktien handlades upp 3,4 procent.

Livekasinobolaget Evolution hade strax efter lunch backat 2,0 procent, efter en rapport som i princip varit i linje med förväntningarna. Vd talade om att efterfrågan på nya så väl som befintliga produkter är mycket stark men att intäkterna från slotspel inte ökar på ett fullt lika tillfredsställande sätt.

I botten av OMXS30 fanns mätteknikbolaget Hexagon med en nedgång för aktien på 4,5 procent, efter att delårsrapporten varit ungefär i linje med förväntningarna. Omsättningen stack ut 2 procent över förväntan medan det justerade rörelseresultatet var 3 procent bättre.

Volvo Cars, vars rapport innehöll ett lägre resultat än väntat och en sänkning av grossistvolymerna för helåret, handlades ned 6,6 procent.

Bland de något mindre bolagen som lämnat kvartalssiffror steg medicinteknikbolaget Bonesupport 11,6 procent.

Längst ned i breda index fanns också rapportbolag. Fastighetsbolaget Coor sjönk 15,8 procent, konsultbolaget Sweco backade 10,9 procent, teknikutvecklaren Sivers föll 9,1 procent och marknadsundersökningsbolaget Cint gick ned 10,5 procent.

Medicinteknikbolaget Q-linea rasade med 41 procent. På onsdagskvällen meddelades att distributionsavtalet för Astar-instrument med Thermo Fisher Scientific avslutats.


Bild: OMXS30 torsdag den 27 oktober

image

Bildkälla: InfrontDirekt-SE