BÖRSEN: SBB I TOPPEN NÄR FASTIGHETER TOG REVANSCH, OMXS30 +2,8%

2022-07-06 17:44:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades rejält uppåt på onsdagen i linje med övriga Europa. Fastigheter var en av vinnarsektorerna med Platzer och SBB som främsta draglok.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 2,8 procent till 1.919 och aktier för 19,7 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. DAX i Frankfurt steg 1,6 procent och CAC 40 i Paris var upp 2 procent.

Bäst av de svenska storbolagen gick SBB som lyfte 9,4 procent. Samhällsfastighetsbolaget har fortsatt att sälja fastigheter för att minska skuldsättningen och meddelade på onsdagen om en försäljning till Nyfosa för 340 miljoner.

Även Sinch tillhörde de större vinnarna när aktien klättrade 7,1 procent. Bland verkstadsbolagen gick det bäst för Atlas Copco A – upp 5,8 procent för dagen.

Platzers förvaltningsresultat ökade till 174 miljoner kronor i det andra kvartalet (163). Uthyrningsaktiviteten fortsatte att vara hög och nettouthyrningen nådde en ny rekordnivå under kvartalet, uppgav vd Per-Gunnar Persson. Platzer avancerade hela 9,9 procent. Som helhet var Stockholmsbörsens fastighetsindex upp 5,1 procent.

Programvarubolaget Vitec har förvärvat holländska ABS Laundry Business Solutions för 80 miljoner euro. ABS hade under 2021 en omsättning om 203 miljoner kronor och ett ebita-resultat på 82 miljoner kronor. Marknaden svarade med att handla upp Vitec-aktien 7,4 procent.

LMK, som äger Linas Matkasse, redovisade en omsättningsnedgång på 30 procent i det andra kvartalet i en operativ uppdatering. Beskedet om kundtappet fick aktien att falla 8,1 procent och för de senaste tolv månaderna summeras nedgången till 82 procent.

Flygbolaget SAS och medicinteknikbolaget Irras tappade ytterligare mark efter rejäla nedgångar föregående dag. På onsdagen föll aktierna 12,4 respektive 9,9 procent. Oljebolagen fanns även dem på nytt i förlorarkolumnen.

Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har gett Bioarctic och dess partner Eisai klartecken för granskning av läkemedelskandidaten lecanemab vid behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Granskningen sker under ett så kallat accelererat förfarande och i samband med beskedet utfaller en milstolpsbetalning från Eisai till Bioarctic på 15 miljoner euro. Bioarctic lyfte 1,2 procent.

Hexatronic steg 5,3 procent. Bolaget meddelade efter stängning på tisdagen att det tecknat avtal med Open Fiber i USA till ett värde av 40 miljoner dollar.

Dometic, som fått höjd rekommendation av Nordea till köp från tidigare behåll, stärktes 6,5 procent.

Affärsvärlden delade ut en säljrekommendation till VEF. Enligt tidningen ligger en brutal nedskrivning i korten för investmentbolaget. Aktien föll 11,8 procent.

TC Tech avancerade 24,4 procent till 4:13 kronor per aktie. Cimon Acquisition har lagt ett kontant budpliktsbud på uppgående till 4:20 kronor per aktie.


Graf: OMXS30 på onsdagen

image


Källa: InfrontDirekt-SE