BÖRSEN: SBB I TOPP PÅ MUNTER BÖRS, OMXS30 +O,8%

2022-12-21 11:21:14

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg i onsdagens inledande handel. Även de ledande börserna i Europa stärktes samtidigt som terminerna på Wall Street pekar mot en öppning uppåt i eftermiddag.

Fastighetsbolaget SBB, där onsdagens extrastämma tagit beslut om avknoppningen av Amasten, toppade storbolagsindex. Åt andra hållet gick Billerud efter att DNB slopat sin köprekommendation för bolaget.

Vid 11-tiden hade det svenska storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,8 procent till 2.054. Aktier för närmare 3,1 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var Frankfurtbörsens DAX-index och franska CAC40 upp 0,7 respektive 0,9 procent.

SBB har beslutat att fastställa avstämningsdagen för utdelningen i Amasten till den 28 december 2022. SBB var upp 4,5 procent under förmiddagen och toppade därmed storbolagsindexet.

Även klädjätten H&M och telekombolaget Tele2 placerade sig i toppskiktet med uppgångar kring 2,5 procent vardera.

I botten av indexet placerade sig Autoliv och Essity med nedgångar om 0,2 respektive 0,1 procent.

Även Astra Zeneca gick svagt och var ned 0,1 procent. Läkemedelsjätten har tillsammans med amerikanska Merck fått ett EU-godkännande för en kombinationsbehandling av läkemedlet Lynparza och Janssen Pharmas Zytiga (abiraterone) vid första linjens behandling av spridd kastrationsresistent prostatacancer.

Soltechs nederländska dotterbolag, 365zon, har fått en ny order från en medlemsorganisation för hyresvärdar. Det beräknade ordervärdet uppgår till cirka 100 miljoner kronor. Aktien steg 3 procent.

OX2 var upp 5,5 procent sedan vind- och solparksföretaget vunnit auktioner i Polen för en solpark med en total installerad kapacitet om 100 megawatt och för ett energilagringsprojekt med en kapacitet om 50 megawatt.

Billerud var en av onsdagens förlorare med en nedgång om cirka 4,5 procent. DNB har sänkt sin rekommendation för Billerud till behåll från köp och sänkt riktkursen till 150 från 215 kronor.

Bland de något mindre bolagen har forskningsbolaget Amniotics meddelat att det avser införa ett utökat kostnadsbesparingsprogram samt en översyn av strategiskt fokus. Besparingarna kan minska bolagets kostnader med 75 procent på sikt, enligt bolaget, som även har beslutat att göra en, till 70 procent säkerställd, företrädesemission av units om cirka 36 miljoner kronor. Aktien rasade 56 procent.

På rekommendationsfronten har Pareto Securities sänkt sin riktkurs för Getinge till 255 kronor från 280 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien var upp 0,6 procent till 210 kronor.

Även Boliden handlas upp något, detta trots att Pareto har sänkt sin rekommendation för Boliden till behåll från köp. Riktkursen drogs där ned till 401 från 404 kronor.

Vidare på rekommendationsfronten har Jefferies International inlett bevakning av Sampo med rekommendationen behåll och riktkurs 51 euro. Sampo-aktien var ned 0,2 procent.

Graf: OMXS30 onsdagen 21 december

image

Källa: InfrontDirekt-SE