BÖRSEN: SBB I TOPP, MEN SMÅ INDEXRÖRELSER, OMXS30 -0,1%

2022-12-05 09:46:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde måndagens handel med små indexförändringar. Bland sektorerna gick fastigheter och råvaror framåt medan hälsovård och telekom i stället rörde sig nedåt.

Omkring klockan 9.40 hade OMXS30 sjunkit 0,1 procent till 2.128 och aktier för 1,8 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Samtidigt var tyska DAX och franska CAC 40 ned 0,3 procent vardera.

Bland bolagen i OMXS30 låg SBB i topp med en uppgång på 5,1 procent. SBB, som enligt Fitch har positiva utsikter för kreditbetyget, meddelade att bolagets intjäningsförmåga proforma 2023 efter försäljningen av aktier i Educo är 2:40 kronor per aktie.

Sinch och Boliden var också tidiga vinnare med uppgångar på drygt 2 procent.

På förlorarsidan fanns bland andra Autoliv och Essity som båda tappade 0,9 procent. Även Telia backade 0,9 procent, sedan Bank of America sänkt sin rekommendation för Telia till underperform från tidigare neutral.

Bonnier News, som bland annat driver dagstidningarna Dagens Nyheter, Expressen och DI, har lagt ett bud på det digitala magasinbolaget Readly värt 12 kronor kontant per aktie. Priset innebär en premie på 59 procent från fredagens stängningsnotering. Readly lyfte 56 procent till 11:79 kronor.

Sivers var en annan vinnare med en kursuppgång på 23 procent. Bolaget meddelade efter börsens stängning i fredags att dess dotterbolag Sivers Wireless tecknat ett utvecklingsavtal värt cirka 170 miljoner kronor.

Forskningsbolaget Rhovac gör ett omvänt förvärv av danska Chosa och byter i samband med detta namn till Chosa Oncology. Den pressade aktien tog ett glädjeskutt och lyfte 58 procent.

Maha Energy har avtalat om en sammanslagning av verksamheterna med olje- och gasbolaget DBO för en köpeskilling på nära 36,8 miljoner nya aktier. Maha Energy var upp 2,1 procent.

Nolato steg 0,6 procent. Bolaget har fått de tillstånd som krävs för att tillverka VHP-produkter (vaporiser heating products) i Kina och bolaget uppger att det avser att snarast återstarta produktionen.

Sobi har fått sänkt rekommendation, till jämvikt från tidigare övervikt, av Morgan Stanley som också drar ned riktkursen till 265 kronor från 280. Sobi sjönk 4 procent till 216 kronor.

Pricer köprekommenderas av DI, som dock samtidigt påtalar den höga risken i aktien till följd av de senaste två årens vinstfall och ökad skuldsättning. Pricer steg 7,5 procent till 18:82 kronor.


OMXS30 måndag 5 december

image

Källa: InfrontDirekt-SE