BÖRSEN: SANDVIK STIGER PÅ LUGN BÖRS, OMXS30 +0,2%

2022-07-26 12:23:38

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades fortsatt omkring nollstrecket vid lunchtid på tisdagen. Storbolagsindexet steg marginellt, pådrivet av bland andra de svenska bankerna Nordea och Swedbank. Bland rapportbolagen steg Hanza markant efter att ha överträffat bolagets egna prognoser för kvartalet.

Vid 12.10-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,2 procent till 1.976 och aktier för 5,1 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa handlades Frankfurtbörsens DAX-index kring 0,4 procent lägre och franska CAC40 var ned 0,1 procent.

Bland de större storbolagsrörelserna på Stockholmsbörsen var Sandvik upp med 1,6 procent och placerade sig som vinnare inom OMXS30. Även bankerna Swedbank och Nordea noterades högre med 1,0 respektive 1,3 procent. Åt motsatt håll gick H&M-gruppen tillsammans med Sinch och Electrolux där alla var ned mellan 2,2 och 3,1 procent.

Bortom storbolagsindexet noterades kontraktstillverkaren Hanza tydligt stiga med knappt 16 procent efter att ha levererat starka siffror för kvartalet. Ebita-resultatet landade på 57,3 miljoner kronor tillsammans med en nettoomsättning på 886 miljoner kronor. Detta var klart högre än prognoserna om en omsättning på 850 miljoner kronor och ett ebita-resultat på 50 miljoner kronor som bolaget uppgav i den omvända vinstvarningen som meddelades i juni. I delårsrapporten framkom även att bolaget ännu inte har sett några tecken på att konjunkturen skulle ha ändrats. Däremot begränsar tillgången på råvaror och komponenter fortsatt tillväxten och lönsamheten.

Concentric, som tillverkar motor- och hydraulikprodukter till bland annat fordonsindustrin, lyfte 5,9 procent. Även här kom rörelseresultatet in starkt på 164 miljoner kronor jämfört med 107 miljoner i fjol. Framgent spår dock bolaget en omsättning i det tredje kvartalet i linje med det andra kvartalet, vilket hänvisades till ett allmänt inflationstryck tillsammans med centralbanker i olika regioner som vidtar åtgärder för att motverka inflationen genom att höja räntorna.

Eltel, som erbjuder tekniska tjänster till ägare av infrastrukturnät backade omkring 5 procent efter sin kvartalsrapport som visade att resultatet föll och att nettoomsättningen var oförändrad.

Bemannings- och rekryteringsföretaget Poolia redovisade samtidigt ett något svagare kvartal, där rörelseresultatet sjönk till 18 miljoner jämfört med 22 miljoner föregående år. Aktien pressades 5,0 procent. Enligt bolagets vd beror försämringen framför allt på ett sämre resultat hos Uniflex Sverige som följd av nyuppstartade uppdrag vilket medfört kostnader för arbetskläder och utbildning.

I eftermiddag och kväll väntas en hel del stora amerikanska rapporter, bland annat från Coca-Cola, Microsoft och Alphabet.


Graf: OMXS30 tisdagen den 26 juli

image

Källa: InfrontDirekt-SE