BÖRSEN: RÖD INLEDNING ATT VÄNTA, DUSTIN MED DELÅRSRAPPORT

2021-10-06 08:34:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg ut att inleda onsdagens handel på rött territorium efter att dagen före ha stängt på plus. På morgonkvisten har Dustin bjudit på delårsrapport som slagit analytikerförväntningarna över hela linjen.

Vid 8.30-tiden indikerade handeln hos IG Markets en nedgång i öppningen på 1,0 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Ute i Europa noterades terminen för tyska DAX och franska CAC 40 till nedgångar på 0,9 procent vardera.

På tisdagen var börshumöret glatt i New York. Det breda S&P 500-indexet stängde 1,1 procent högre. Räknat från Stockholmsbörsens stängning var det en nedgång på 0,4 procent. Det sedan en tid tillbaka pressade tekniktunga Nasdaq 100 klev upp 1,4 procent.

De asiatiska börserna sjönk under onsdagen med japanska Nikkei 225 på minus 1 procent. På det kinesiska fastlandet höll börserna alltjämt helgstängt.

Rapportaktuella IT-återförsäljaren Dustin har redovisat ett justerat ebita-resultat på 229 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (juni-augusti) i det brutna räkenskapsåret 2020/21. Enligt det av Infront sammanställda snittestimat, baserat på 4 analytikers prognoser, väntades ett justerat ebita-resultat på 197 miljoner kronor. Omsättningen kom även den in högre än förhandstipsen. En utdelning på 2:21 kronor per aktie för räkenskapsåret 2020/2021 föreslås.

IT-återförsäljaren förväntar sig en fortsatt god efterfrågan då samhället öppnar upp. Däremot kvarstår risken för störningar i leveranskedjorna, noterar Dustins vd Thomas Ekman i rapporten.

Det digitala magasinbolaget Readly har ingått avtal om förvärv av Toutabo, som är en prenumerationstjänst inom digitala magasin, för en initial köpeskilling om 3,9 miljoner euro med en tilläggsköpeskilling om upp till cirka 4,3 miljoner euro.

"Genom förvärvet får Readly tillgång till en ledande fransk portfölj med fler än 1.000 magasin och 300 dagstidningar från cirka 280 förlag", skriver bolaget.

Vidare på uppköpsfronten har fastighetsbolaget Fabege köpt SHH Bostad för 880 miljoner kronor medan byggkomponentbolaget Lindab genomfört ett kompletteringsförvärv av ett bolag i Schweiz med en årlig omsättning på cirka 20 miljoner kronor.

Volvo Lastvagnar har fått en order på 100 Volvo FM Electric-lastbilar från sjöfrakt- och logistikbolaget DFDS.

Affärsutvecklingskonsulten Fram bedömer att gruppens preliminära omsättning var ned cirka 25 till 30 procent under tredje kvartalet, jämfört med motsvarande period ifjol, på grund av de mycket strikta sociala restriktioner som rådde i Vietnam under perioden.

På onsdagen är det handelspremiär på Stockholmsbörsen för Storskogen som går in med den tredje största värderingen någonsin i Stockholm. Teckningskursen i erbjudandet bestående av begagnade och nytryckta aktier var kronor. Premiär är det även för Sound Dimension på Spotlight. Här var teckningskursen i 7:50 kronor i emissionen om 15 miljoner kronor som tecknades till 101 procent.


Rekommendationer:

* Nordea Markets höjer sin rekommendation för Wallenstam till köp från behåll. Riktkursen är 145 kronor.

* Pareto Securities höjer sin rekommendation för Epiroc till köp från behåll. Riktkursen är fortsatt 215 kronor.

* Carnegie höjer sin rekommendation för Tele2 till köp från behåll. Riktkursen höjs till 145 från 135 kronor.Direkt-SE