BÖRSEN: RIKTNINGSLÖST MED STÄNGDA OMVÄRLDSBÖRSER, OMXS30 +0,1%

2021-05-31 10:30:31

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inleder måndagens handel i en oregelbunden tendens. Med stängda börser i både USA och London var aktiviteten relativt begränsad.

Vid klockan 10.25 var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,1 procent till 2.259. Då hade aktier för drygt 3 miljarder kronor omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna noterades mindre rörelser på båda sidor om nollstrecket.

Axfood förvärvar Bergendahls Food för en total köpeskilling om 2,5 miljarder kronor. Köpet finansieras delvis av en företrädesemission om 1,5 miljarder kronor. Affären väntas ge årliga kostnadssynergier på 0,2 miljarder kronor. Axfood inleder även ett partnerskap med butikskedjan Citygross. Aktien var upp 0,5 procent.

Kinnevik och VNV Global bekräftar att det utforskar en potentiell transaktion i den digitala hälsovårdstjänsten Babylon som båda är delägare i. VNV Global höjdes 3,5 procent och Kinnevik steg 4 procent, bäst bland bolagen på OMXS30 index.

Sämre utveckling visade Telia med en nedgång på 0,5 procent liksom storbankerna. Swedbank och SHB sänktes med knappt 1 procent vardera medan SEB var ned runt 0,5 procent.

Mest omsatt på börsen var Evolution med en uppgång på drygt 1 procent. Elekta återfanns också högt upp bland de mest omsatta bolagen. Aktien avancerade nästan 4 procent. Carnegie höjde sin riktkurs för strålterapisystemtillverkaren med fem kronor till 135 kronor med en upprepad köprekommendation efter fredagens bokslut.

Ledningsförändringar har presenterats på Hoist och Scandi Standard. Hoist meddelar att Klaus-Anders Nysteen lämnar bolaget med omedelbar verkan och styrelsen har utsett nyvalde styrelseledamoten Per Anders Fasth till tillförordnad vd från den 31 maj 2021. Styrelsen för Scandi Standard har på måndagen sagt upp Leif Bergvall Hansen som vd. Hoist sjönk knappt 1 procent medan Scandi Standard var upp drygt 1 procent.

Pandox meddelade under helgen att vd Anders Nissen har avlidit efter en kort tids sjukdom. Finanschefen Liia Nõu är för närvarande tillförordnad vd, sedan den 21 maj, och fortsätter i denna post till dess att styrelsen hittat en ny vd. Aktien steg 1 procent.

Under måndagen avslutas rapportsäsongen för det första kvartalet för bolag med kalenderår. Bland bolagen som lade fram sina resultat fanns Hemnet. En omsättningsökning på nästan 24 procent räckte inte till för att ge någon nämnvärd förändring av kvartalsvinsten. För det andra kvartalet väntas tillväxten öka i en takt över bolagets målsättning som ligger inom ett intervall på 15-20 procent. Aktien belönades med en uppgång på lite under 3 procent.

Medicinteknikbolaget Scibase tar in 71 miljoner kronor i en riktad emission till kursen 5:20 kronor per aktie. Aktien backade med drygt 6 procent till 5:75 kronor i den inledande handeln på måndagen.

Nordea Markets höjer riktkursen för Systemair till 341 kronor från 280 kronor med en bibehållen köprekommendation. Aktien klättrade upp knappt 3 procent till 315 kronor

Affärsvärlden sätter köp på Prevas vars aktie uppges ha mer att ge trots uppvärderingen. I huvudscenariot räknar affärsvärlden med en uppsida på 35 procent. Aktien sågs upp över 6 procent.

Fastighetsbolaget Diös kan tjäna på de stora investeringar som planeras i Norrland. Bolaget har dessutom en låg värdering i relation till norrlandskollegan NP3 som har haft en brantare kurskurva det senaste året. Aktien får en köprekommendation av Dagens industri på måndagen. Samtidigt skriver tidningen att Academedia har en uppsida på minst 20 procent för den långsiktige. Diös steg nästan 6 procent och Academedia var upp 0,4 procent.

Börsveckan sätter köprekommendationer på Haldex och Gränges. Haldex steg drygt 4 procent och Gränges höjdes 2 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 31 maj

image

Källa: InfrontDirekt-SE