BÖRSEN: REJÄLA KURSFALL EFTER ÖKAD UKRAINA-ORO, OMXS30 -3,0%

2022-02-14 09:58:50

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde måndagen rejält ned efter ökad oro kring Ukraina. USA uttalade i fredags att Ryssland har samlat fler trupper nära landet och att en invasion kan komma när som helst. Oljepriserna har stigit rejält och teknikaktier har gått svagt internationellt.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var klockan 09.45 ned 3,0 procent till nivån 2.226. Börserna i Frankfurt och Paris var ned ungefär lika mycket.

Flera verkstadsföretag som Volvo och SKF backade runt 4-5 procent. Även flera storbanker fanns bland storbolagsförlorarna medan defensiva aktier som Astra Zeneca och Swedish Match klarade sig med mindre nedgångar.

Ferronordic, som är en återförsäljare och ett serviceföretag inom anläggningsmaskiner och lastbilar i bland annat Ryssland, föll 14 procent. Misen Energy, som har en legal dispyt med Ukraina, sjönk 15 procent.

Bland få kursvinnare återfanns oljebolagen med försiktiga uppgångar sedan Brent-oljepriset stigit till över 94 dollar per fat.

Investeringsbolaget Ratos meddelade en drygt dubblerad justerad nettovinst på 215 miljoner kronor. Kassaflödet tyngdes av planerad lageruppbyggnad i affärsområdet Consumer. Utdelningen höjs 26 procent till 1:20 kronor per aktie. Aktien sjönk 4 procent, vilket var ungefär i nivå med sektorkollegorna Investor och Kinneviks nedgångar på den svaga måndagsbörsen.

Nexstim avancerade däremot 30 procent efter att ha tecknat ett licensavtal som beräknas vara värt 19 miljoner dollar med det amerikanska medicinteknikföretaget Magnus Medical.

Kontraktstillverkaren Notes fabrik i Kina sätts i karantän sedan en medarbetare varit i kontakt med en covid-positiv anhörig. Det omöjliggör produktion i vart fall fram till fredag. Bolaget upprepar dock sin syn om en fortsatt mycket stark utveckling med en försäljningstillväxt under första kvartalet på i storleksordningen 50 procent. Note-aktien föll 5 procent.

På temat företagsaffärer har Vestum ingått avtal om förvärv av Marbit som utför arbeten inom markanläggning och utemiljö och som under det senaste räkenskapsåret genererade en omsättning på 238 miljoner kronor. Aktien var ned 6 procent i det svaga börsklimatet.

Affärsvärlden rekommenderar köp av teknikkonsulten Afry. Företaget har på senare år haft problem som till stora delar har legat inom infrastrukturdelen, men bolaget adresserar problemen med ett sparprogram, noterar tidningen. Aktien sjönk 3,3 procent.

Även Cellavision, som utvecklar lösningar för digital blodanalys, får ett köpråd av Affärsvärlden efter ett bra 2021. Investeringarna inom hälsovårdssektorn bedöms öka kommande år för att minska den allt större vårdskulden. Cellavision tappade ändå 6 procent.

Börsveckan ger köpråd till Svedbergs, Electrolux, Sandvik, Kindred och Attendo men sätter sälj på Probi. Även de köprekommenderade aktierna rörde sig emellertid nedåt.

Fastighetsbolaget Balder har fått höjd rekommendation från SEB Equities till behåll från sälj. I fastighetssektorn har även NP3 fått höjd rekommendation, från Handelsbanken till behåll. Det hjälpte inte utan aktierna föll drygt 3 procent.

Dagens Industri utfärdar en köprekommendation för konfektyrbolaget Cloetta. En låg värdering av aktien ger förutsättningar för god avkastning till en låg risk det kommande året, heter det. Aktien var upp 0,4 procent.

På måndagen handelsdebuterade Purefun Group på Nasdaq First North. Bolaget driver och utvecklar e-handelsbolag i främst Norden. Det aktieerbjudande som Purefun gjorde inför noteringen tecknades till 335 procent. Aktien steg 2 procent jämfört med teckningskursen på 25 kronor.Direkt-SE