BÖRSEN: RÅVARUBOLAG SÄNKE PÅ RÖD BÖRS, OMXS30, -1,1%

2022-09-23 17:41:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nedgångarna mildrades på Stockholmsbörsen under eftermiddagen men index avslutade ändå nedåt för åttonde gången under de nio senaste handelsdagarna. Boliden och Autoliv placerade sig i botten av OMXS30 medan småspararfavoriten SBB toppade indexet denna (för somliga) löningsfredag.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 gått ned 1,1 procent till 1.818. Aktier för cirka 19,7 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

I botten av storbolagsindexet placerade sig gruvbolaget Boliden, ned 5,5 procent i spåren av sjunkande råvarupriser. Även Autoliv-aktien hade en tung dag och ställdes ned 4,2 procent, tillsammans med bankduon SEB och Nordea som sjönk 3,5 respektive 2,7 procent.

Telekombolaget Ericsson sjönk 3,1 procent. Enligt Ekot har Ericsson fortsatt att exportera produkter som kan användas militärt till Ryssland. Trots att Ericsson uppgett att man har slutat med leveranser till Ryssland, har bolaget sökt och fått undantag från sanktionsreglerna.

På motsatta sidan steg fastighetsbolaget, tillika småspararfavoriten, SBB mest av bolagen i OMXS30 och var upp 2,8 procent, följd av Kinnevik, Sinch och Electrolux som steg 1,6-2,1 procent.

SBB, Sinch och Electrolux är tre av Stockholmsbörsens mest blankade bolag. Scandic, trea på blankningslistan före Sinch, steg 0,9 procent utanför OMXS30.

Vidare i storbolagsindexet steg verkstadsjätten Sandvik 0,4 procent sedan DNB, i en ny analys, upprepat sin köprekommendation för Sandvik samtidigt som riktkursen sänktes från 215 till 200 kronor. DNB ser en potentiell avskiljning av Mining-verksamheten från SMM som en möjlig positiv trigger för aktien de kommande 18 månaderna.

Indien har föreslagit en ny lag som ska reglera internetbaserad kommunikation och som bland annat riktar in sig på att begränsa sälj- och spam-samtal. Det skriver sajten Techcrunch och påpekar att Indien är stor marknad för svenska Truecaller, som erbjuder en plattform för att verifiera kontakter och blockera oönskade samtal och meddelanden. Aktien handlades ned 8,3 procent efter att under morgonen meddelat att man inleder ett återköpsprogram om max 5 procent av aktiekapitalet. Bolagets vd och grundare Alan Mamedi bekräftade för Nyhetsbyrån Direkt på fredagen att grundarduon inte kommer att sälja sina aktier när deras lock up-avtal går ut i början av oktober.

Oljepriset föll med besked under fredagseftermiddagen vilket resulterade i tydliga nedgångar för Stockholmsbörsens oljebolag. IPC, Africa Oil och Enquest handlades ned mellan 4,5-7,1 procent.

Bland de något mindre bolagen rusade Kiliaro, vars aktie är noterad på First North, drygt 300 procent. Som högst i förmiddagshandeln noterades aktien upp kring 650 procent.

Enligt ett pressmeddelande är Kiliaro nu förinstallerad i samtliga nya telefoner hos den turkiska mobiltillverkaren Reeder, vilket innebär att Kiliaroappen kommer förinstallerad i cirka 1,2 miljoner mobiler årligen. I april uppgav bolaget att avtal tecknats med Reeder om förinstalleringar på cirka 100.000 Android-enheter i månaden.


Graf: OMXS30 den 23 september

image

Källa: InfrontDirekt-SE