BÖRSEN: RÅVAROR MOT STRÖMMEN UNDER STARK ONSDAG, OMXS30 +1,5%

2023-01-04 17:44:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg för tredje handelsdagen i följd. Därmed fortsatt den fina starten på börsåret 2023. Bortsett från råvarusektorn som pressades av fallande råvarupriser, då investerarna oroade sig för den globala ekonomin, noterades en förhållandevis bred uppgång.

Vid börsens stängning var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 1,5 procent till nivån 2.120. Aktier för 18 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Sinch, som steg 7 procent, toppade storbolagsindexet medan Boliden återfanns i botten, ned 1,5 procent. Råvaror var som helhet en svag sektor med en fortsatt nedgång för oljepriset. Inom sektorn sänktes IPC 11 procent medan Enquest och Africa Oil var ned med runt 4 procent vardera.

Citi Investment Research har inlett bevakning av Telia med rekommendationen sälj. Riktkursen sattes till 23 kronor för aktien som backade knappt en halv procent till 27:28 kronor.

Ericsson, som tar en engångskostnad om 0,8 miljarder kronor för åtgärder inom segmentet Cloud Software and Services, handlades upp nästan 2 procent.

Oscar Properties steg för tredje dagen i följd och var upp 14 procent. Vd och grundare Oscar Engelbert har flaggat för 20 procent av kapitalet i fastighetsbolaget Oscar Properties. Han har på kort tid ökat sitt ägande rejält i fastighetsbolaget och i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt sade Oscar Engelbert att aktieköpen är en långsiktigt bra affär men ville inte säga huruvida han planerar att köpa mer.

Sedana Medical avancerade 25 procent efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA beviljat påskyndad granskningsprocess av isofluran administrerat via Sedaconda ACD-S för sedering av mekaniskt ventilerade patienter i USA.

Raysearch steg 6 procent. Bolaget presenterade två olika order av dosplaneringssystemet Raystation, varav den ena hade ett värde på cirka 27 miljoner kronor.

Serneke höjdes 8 procent. Byggbolaget har tecknat ett entreprenadavtal för ombyggnation av kriminalvårdsanstalten i Viskan i Ånge kommun värt nästan 0,6 miljarder kronor.

Börsens två nätmäklare, Avanza och Nordnet, visade var för sig ett negativt nettosparande under december trots en ökad kundbas för respektive bolag. Avanza backade 7 procent och Nordnet sjönk 4 procent.

Cancerforskningsbolaget Cantargia gick upp 30 procent efter en text i Dagens industri om att aktien är den med störst potential sett till riktkurser. Alligator Bioscience som steg hela 45 procent under tisdagens handel rekylerade ned knappt 9 procent på onsdagen.

Bernstein har höjt rekommendationen för Assa Abloy till outperform från market perform. Aktien steg 2 procent.

Fiberkommunikationsbolaget Hexatronic visade en svag utveckling med en nedgång på 8 procent.

Diagonal Bio föll 28 procent. Diagnostestbolagets emission tecknades till totalt 70 procent. På samma tema men med en beskedligare nedgång på knappt 4 procent fanns Acarix. Medicinteknikbolagets emission tecknades totalt för 62 procent.


Graf: OMXS30 onsdagen den 4 januari.

image

Källa: InfrontDirekt-SE