BÖRSEN: RAPPORTBOLAG I BLICKPUNKTEN, OMXS30 -0,2%

2021-08-24 17:50:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen hade en oregelbunden utveckling på tisdagen och stängde på lätt minus. En rad bolag, främst mindre och medelstora, lade fram sina kvartalsrapporter. Vid handelsdagens slut hade storbolagsindex OMXS30 backat 0,2 procent till 2.367. Aktier för 16,5 miljarder kronor omsattes under dagen på Stockholmsbörsen.

Bland de mest handlade storbolagen i Stockholm tappade Getinge, som är upp kraftigt sedan årsskiftet, mest när aktien sjönk 4,2 procent. Astra Zeneca och Essity var båda ned 1,5 procent och Alfa Laval med 1,4 procent.

På motsatta sidan inom OMXS30 fortsatte Boliden, som pressades förra veckan, upp med 1,8 procent och även Ericssonaktien hade en bra dag med plus 1,4 procent följd av Evolution som steg 1 procent.

Bland andra råvarurelaterade bolag klev Lundin Mining upp 3,8 procent och SSAB med 1,7 procent.

Diagnostikbolaget Aegirbio, också en av årets kursvinnare, steg 2 procent efter att ha redovisat en omsättning av covid-19-tester på 5,3 miljoner kronor under ett kvartal som dock slutade med förlust. De större order som bolaget tidigare har meddelat har distribuerats först i juli.

Inzile rasade i stället 20 procent sedan fyra av elfordonstillverkarens fem ledamöter, däribland Meg Tivéus, på egen begäran lämnat styrelsen efter olika syn på strategiska frågor. I förra veckan varslade Inzile om uppsägningar och inledde fackliga förhandlingar.

Ett annat bolag med ledningsförändringar var konsultbolaget Nepa som meddelade att vd P-O Westerlund efter tolv år begärt att få lämna posten. Aktien backade 3 procent.

Båttillverkaren Nimbus avancerade 4 procent efter en kvartalsrapport där nettoomsättningen växte med 36 procent. Marknadsläget är fortsatt starkt i Norden, enligt bolaget.

LMK Group, som äger Linas Matkasse, sjönk 17 procent. För andra kvartalet redovisades en minskning i justerat ebitda-resultat, medan omsättningen ökade. Bolaget har sett en hög aktivitet i inledningen av det tredje kvartalet.

Affiliatebolaget Better Collective var ned 11,6 procent efter ökad kvartalsomsättning men försämrat nettoresultat. I efterföljande månad, juli, var den organiska tillväxten 13 procent, efter press från extraordinärt låga sportmarginaler, i synnerhet under avslutningen av fotbolls-EM.

Bioteknikbolaget Biosergen, som gjorde First North-debut i juni, klättrade nära 13 procent efter att ha fått grönt ljus för en fas 1-studie i Australien. En bra dag hade även Index Pharma när aktien steg 4,6 procent. Bolaget har fått klartecken från läkemedelsmyndigheten FDA att starta en klinisk fas 3-studie i USA med läkemedelskandidaten cobitolimod för behandling av måttlig till svår vänstersidig ulcerös kolit.

Invent Medic sjönk i stället 7,6 procent efter beskedet att kontinensstödet Efemia på grund av låg försäljningsvolym inte längre kommer att finnas i Apoteket AB:s sortiment. Det väntas dock inte få någon mätbar inverkan på försäljningsvolymen, enligt Invent Medic, som ser en stabil försäljning från apotekskedjor i Sverige totalt sett och har avtal med samtliga övriga stora apotekskedjor.

Finländska Nitro Games, som är listat på First North i Stockholm, har tecknat ett nytt avtal med Snap som står bakom den amerikanska appen Snapchat. Marknaden gillade nyheten och skickade upp aktien med 26 procent.

Westpay, som levererar betallösningar till butiker och restauranger, fick tummen upp av aktieplacerarna på sitt besked om ett samarbetsavtal med Klarna. Aktien lyfte 49 procent.


Graf: OMXS30 tisdagen den 24 augusti

image

Källa: InfrontDirekt-SE