BÖRSEN: RÄNTEKÄNSLIGT I BOTT, DEFENSIVT I TOPP, OMXS30 –0,5%

2023-03-09 12:25:59

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen visade på en lätt negativ utveckling vid lunchtid på torsdagen, i likhet med trenden på de ledande Europabörserna. En ränteuppgång tycktes prägla segmentet, att döma av utvecklingen bland enskilda aktier.

Systemair stack ut som en vinnare efter delårsrapport tillsammans med djurhälsobolaget Vimian som var upp tydligt efter att ha uppgraderats till köp av Handelsbanken.

Vid 12.25-tiden hade OMXS30 sjunkit 0,5 procent till 2.238 och aktier för 5,6 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I Europa var tyska DAX ned 0,3 procent, liksom franska CAC40.

I botten av storbolagsindexet hittades räntekänsliga bolag såsom molnkommunikationsbolaget Sinch och fastighetsbolaget SBB på nedgångar mellan 3 och 4 procent. Fastighetssektorn gick över lag svagt. Skogsbolaget SCA var trea från slutet med en nedgång på 2,9 procent.

Listans topp utgjordes i sin tur av primärt defensiva bolag mer oberoende av konjunkturutvecklingen. Läkemedelsbolaget Astra Zeneca steg mest med 1,5 procent. Samtliga banker fanns också på vinnarsidan, med Handelsbanken på störst uppgång 1,1 procent upp. Medicinteknikbolaget Getinige steg också 1,1 procent.

Ventilationsföretaget Systemair redovisade ett rörelseresultat som var högre än väntat för det gångna kvartalet november-januari. Rörelseresultatet landade på 278 miljoner kronor, motsvarande en rörelsemarginal om 9,1 procent. Väntat var enligt Infronts prognossammanställning ett rörelseresultat på 214 miljoner kronor och en rörelsemarginal på 7,3 procent. Aktien handlades upp 3,5 procent.

Allra högst på Stockholmsbörsen stod dock magasinsplattformen Readly, mefter en klättring på 8,4 procent. Bonnier News har under morgonen meddelat att budet på 14:40 kronor per aktie fullföljs, men att acceptgradsvillkoret om över 90 procent frångås. Bonnier News har 65,8 procent och förlänger budperioden till den 23 mars.

Styrelsen för Arise föreslår en utdelning om 1 krona per aktie, motsvarande cirka 44,5 miljoner kronor, vilket bidrog till en 4-procentig uppgång.

Soltech, som avancerade 25 procent utan tydliga nyheter under onsdagen, fortsatte upp runt 7 procent utan nyheter. Sedan slutet på februari har aktien rusat över 90 procent.

På rekommendationsfronten har bland annat Citi Investment Research sänkt sin rekommendation för försvarsbolaget Saab till neutral från köp. Riktkursen höjs samtidigt till 643 från 458 kronor för aktien som var upp knappt 0,5 procent till 624:80 kronor.

Vimian steg knappt 10 procent till 25:36 kronor. Handelsbanken Capital Markets har höjt den kortsiktiga rekommendationen, på tre månaders sikt, för djurhälsobolaget till köp från behåll efter bolagets rapport under onsdagen.

Carnegie mäklade kort innan börsstängning på onsdagen en post på 9,5 miljoner aktier i Vimian, till kursen 22:97 kronor per aktie. Posten motsvarade omkring 2 procent av bolaget.

Forskningsbolaget Diamyd Medical, har en kassaposition som tar bolaget till slutet av året, utvärderar enligt en presentation på ett Life Science-seminarium olika alternativ för att ta in nytt kapital. Aktien föll cirka 7 procent.


Graf: OMXS30 torsdagen 9 mars

image

Källa: InfrontDirekt-SE